logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

راهنمای جامع اصول طراحی سازه های فولادی  

سازه های فولادی
فهرست مطالب

اصول طراحی سازه های فولادی به اصول اولیه ای اشاره دارد که در طراحی اسکلت فلزی ساختمان ها باید رعایت شود. اساسی ترین اصول ایمنی، قابلیت اطمینان به سازه است، به این معنی که طراحی سازه باید پایداری و استحکام سازه را تحت بار کاری مشخص تضمین کند. علاوه بر این، اقتصاد و زیبایی شناسی سیستم نیز باید در نظر گرفته شود.

تحلیل و محاسبات جامع سازه در طول فرآیند طراحی نیز نیاز است تا اطمینان حاصل شود که سازه می تواند بارها و نیروهای خارجی ل مانند نیروهای لرزه ای را تحمل کند. کدها و استانداردهای طراحی سازه های فولادی نیز باید رعایت شود. طراحی سازه‌های فولادی به ابزارها و فناوری‌های پیشرفته طراحی مانند نرم‌افزار و فناوری مدل‌سازی سه‌بعدی برای بهبود کارایی و دقت طراحی نیاز دارد.

طراحی سازه های فولادی

طراحی بار برای سازه های فولادی

بار سازه های فولادی نیروی خارجی و عوامل دیگری است که باعث فشار داخلی و تغییر شکل سازه یا جزء می شود. اثرات مستقیم مختلفی بر روی سازه های فولادی ساختمان  اعمال می شود که بر سیستم یا قطعات تأثیر می گذارند. موارد متداول عبارتند از وزن خود سازه، بار زنده کف، بار زنده سقف، بار گرد و غبار منطقه سقف، بار وسیله نقلیه، بار جرثقیل، بار دینامیکی تجهیزات، باد، برف، یخ، امواج و سایر بارهای طبیعی.

سازه فولادی

بارها عمدتاً شامل انواع زیر هستند

بار مرده

بار مرده نوعی بار دائمی است که مقدار آن با گذشت زمان تغییر نمی کند و یا نمی توان تغییر آن را در مقایسه با مقدار متوسط نادیده گرفت؛ مانند وزن خود سازه، فشار زمین، پیش تنیدگی، نشست پی، انقباض بتن، تغییر شکل جوشکاری، اجزای سازه ای و تزئینی ساختمان غیر باربر، فشار زمین و غیره.

بار زنده

بار زنده یا بار متغیر، بار طبیعی است که به وسیله افراد، مصالح و وسایل نقلیه به سازه تحمیل می‌شود، مانند بار زنده کف ساختمان، بار زنده سقف، خاکستر سطح سقف. بار وسیله نقلیه، بار جرثقیل و غیره.

بار باد: بار باد که به عنوان فشار دینامیکی باد نیز شناخته می شود، فشاری است که توسط جریان هوا بر روی سازه های مهندسی ایجاد می شود. بار باد به فشار باد ضروری، توپوگرافی، ناهمواری زمین، ارتفاع از سطح زمین و شکل ساختمان مربوط می شود.

اسکلت سازه

بار برف

بار برف به فشار برف اعمال شده بر روی سطح بالایی ساختمان یا سازه اشاره دارد. بار برف از تجمع برف تشکیل می شود و یک بار خود به خودی هواشناسی است. اندازه مقدار بار برف عمدتاً به میزان بارش برف در هر منطقه بر اساس داده های هواشناسی، فرم سقف، اندازه هندسی ساختمان و استفاده منظم از ساختمان بستگی دارد.

بار لرزه ای

به بار لرزه ای نیروی لرزه ای نیز می گویند. یک اصطلاح کلی برای نیروی اینرسی، فشار زمین و فشار آبی است که یک سازه در اثر زلزله تجربه می کند. از آنجایی که ارتعاش افقی بیشترین تأثیر را بر ساختمان ها دارد، به طور کلی تنها ارتعاش افقی در نظر گرفته می شود.

فرمول محاسبه نیروی لرزه ای

نیروی لرزه ای = وزن خود × ضریب لرزه ای

از نظر وزن ساختمان، سازه های فولادی وزن سبک تری نسبت به سازه های بتنی دارند. خود وزن سازه های فولادی معمولاً حدود دو سوم یا نیمی از وزن سیستم های فولادی-بتنی است. با توجه به قوانین محاسباتی فوق، یک ساختمان سازه فولادی سبک وزن به طور قابل توجهی نیروهای لرزه ای را کاهش داده و کاهش می دهد و در نتیجه از پایداری کل ساختمان محافظت می کند.

هدف از تجزیه و تحلیل بار این است که اطمینان حاصل شود که ساختمان می تواند تحت عوامل مختلف نیروی خارجی به طور ایمن عمل کند و هیچ آسیب یا ریزش سازه ای حتی در شرایط شدید رخ نمی دهد. همچنین می تواند به طراحان در انتخاب مواد فولادی مناسب برای طراحی کمک کند.

پایداری سازه در طراحی سازه های فولادی

ضریب پایداری سازه‌های فولادی (که ضریب کمانش نیز نامیده می‌شود) به نسبت حداکثر باری که یک قطعه می‌تواند در اثر نیروهای خارجی  تحمل کند نسبت به بار نهایی، اشاره دارد. به طور کلی، هر چه ضریب پایداری بالاتر باشد، پایداری عنصر بهتر است. در اینجا برخی از ملاحظات حیاتی پایداری سازه وجود دارد:

ساخت سازه فولادی

  • شکل مقطع

شکل مقطع یکی از عوامل اساسی موثر بر ضریب پایداری است. در سازه های فولادی، اشکال رایج مقطع شامل مستطیل، دایره، T شکل، H شکل و لوله ای می باشد. هر شکل مقطع دارای گشتاور مقطعی متفاوتی از اینرسی است، بنابراین میزان تأثیر بر ضریب پایداری نیز متفاوت است.

  • استحکام مواد

عامل دیگری که بر ضریب پایداری تأثیر می گذارد، استحکام مواد است. به طور خاص، ضریب ایمنی در سازه‌های فولادی با مقاومت تسلیم مواد جزء مرتبط است. هر چه توان بیشتر باشد، ضریب پایداری بالاتر است و بالعکس.

  • ابعاد مقطع

ابعاد مقطع نیز بر ضریب پایداری تأثیر می گذارد. در سازه های فولادی، زمانی که ابعاد مقطع جزء کوچک باشد، ضریب پایداری نسبتاً پایین است. برعکس، زمانی که اندازه مقطع گسترده‌تر باشد، کمانش موضعی برای قطعه دشوارتر است، بنابراین ضریب پایداری نسبتاً بالا است.

  • طول عضو

طول عضو نیز عاملی اساسی و موثر بر ضریب پایداری است. با توجه به فرمول اویلر، ضریب پایداری زمانی که طول عضو کوچک باشد زیاد است. با این حال، زمانی که طول عضو تا حد معینی افزایش یابد ضریب پایداری به شدت کاهش می یابد. بنابراین، در سازه های فولادی، اندازه اجزا باید متناسب با وضعیت واقعی طراحی شود تا از الزامات ضریب پایداری اطمینان حاصل شود.

اصول طراحی برای پایداری سازه

در طراحی معماری، معمولاً ابتدا طرح صفحه ساختمان را در نظر می گیریم، مانند طرح قاب روی نقشه های معماری. اما برای اطمینان از عدم فروپاشی تاسیسات، باید سیستم پشتیبانی را در طراحی سازه های فولادی به طور منطقی ترتیب دهیم. این بدان معناست که طراحی صفحه ساختمان باید با ساختار سه بعدی ساختمان مطابقت داشته باشد.

پیشنهاد مطالعه:پرمصرف ترین فولادها در صنعت

طراحی سازه های فولادی

در طراحی ساختمان های چند طبقه یا بلندمرتبه، محاسبات داده ها معمولاً با استفاده از سازه های قاب انجام می شود تا اینکه از پایداری سازه فولادی شروع شود. در محاسبات واقعی، برای اطمینان از استحکام کلی سازه های فولادی، باید از ضرایب ستون های قاب مجازی استفاده کنیم. برای برآورده کردن پایداری طراحی سازه های فولادی، ما باید الگوهای محاسباتی خاصی را تنظیم کنیم، که می توان از آنها در محاسبات بعدی برای به دست آوردن داده های قابل اعتماد استفاده کرد.

هنگام انجام محاسبات داده های خاص، باید از نتایج محاسباتی و طراحی ساختاری منسجم اطمینان حاصل کنیم. علاوه بر محاسبات سازه قاب اصلی، باید به جزئیات اسکلت فلزی مانند ظرفیت خمشی نقاط اتصال و خروج از مرکز میله ها نیز توجه کنیم. این جزئیات به همان اندازه مهم هستند.

زیبایی شناسی برای طراحی سازه های فولادی

علاوه بر اساسی ترین پایداری بار و ملاحظات عملکردی، طراحی زیبایی شناسی ساختمان نیز یکی از اصولی است که طراحان در هنگام طراحی به آن توجه می کنند.

ظاهر یک ساختمان اولین برداشتی است که به مردم داده می شود. شکل زیبا و متناسب بر جذابیت ساختمان برای مردم تأثیر می گذارد. البته انتخاب مواد مختلف نیز تاثیر قابل توجهی بر ساختار کلی خواهد داشت.

نور و نمای ساختمان نیز عامل مهمی است که طراحان را مورد آزمایش قرار می دهد. معماری معقول باید با محیط طبیعی ادغام شود، نور و دید کاملی داشته باشد و بتواند تجربه زندگی دلپذیرتری را برای مردم به ارمغان آورد.

پیشینه فرهنگی و تاریخی کشورهای مختلف، فرهنگ ها و تاریخ ها و سبک های معماری متفاوتی دارند. سبک طراح باید با سبک معماری محلی مطابقت داشته باشد تا ساختمان را با جامعه محلی ادغام کند.

نتیجه گیری

طراحی سازه فولادی باید ثبات را به عنوان محتوای اصلی و جامع در نظر بگیرد، نقشه‌های سازه‌های فولادی را به طور منطقی برنامه‌ریزی کند و برای جلوگیری از مشکلات و افزایش اثر پایداری، هر سازه و قاب را به خوبی مدیریت کند. پیشینه فرهنگی و تاریخی محلی نیز باید در نظر گرفته شود تا آثار معماری ایمن، بادوام و چشمگیری ایجاد شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا