آستمپرینگ یکی از روش های عملیات حرارتی بوده که می تواند بهترین جایگزین برای روش های سخت کردن و کوئنچ فولاد های کربنی ساده می باشد. به عبارت دیگر بازپخت یا austempering یک فرآیند سخت سازی است که برای بهبود خواص مکانیکی فلزهای پایه آهن مورد استفاده قرار میگیرد.
فرآیندهای عملیات حرارتی، از جمله آستمپرینگ، به دلیل تاثیر مثبتشان بر خواص مکانیکی فولاد، از اهمیت ویژه ای در صنایع مختلف برخوردارند. این روش با بهبود چقرمگی، استحکام و انعطاف پذیری فولاد، می تواند تاثیر مستقیمی بر افزایش قیمت فولاد و محصولات فولادی داشته باشد. از آنجا که آستمپرینگ به کاهش احتمال ترک خوردگی و اعوجاج در قطعات کمک می کند، فولادهایی که این فرآیند روی آن ها اعمال می شود، معمولاً با قیمت بالاتری نسبت به فولادهای مشابه به فروش می رسند.
مرحله اول:
آستنیته کردن فولاد به معنای حرارت دادن آهن یا آلیاژهای پایه آهن تا دمایی است که ساختار کریستالی از فریت به آستنیت تغییر کند (دمای آستنیت بین ۷۹۰ تا ۹۱۵ درجه سانتی گراد).
با تنظیم دمای آستنیتی کردن، می توان ریزساختارهای متفاوت و مطلوبی ایجاد کرد. برای برخی از آلیاژهای آهن و فولاد، ممکن است کاربید در این مرحله ظاهر شود که به آن “آستنیتی کردن دو فازی” می گویند.
مرحله دوم:
سرد کردن سریع در حمام نمک مذاب یا روغن داغ تا دمایی پیش از شروع تشکیل مارتنزیت (بین ۲۶۰ تا ۳۷۰ درجه سانتی گراد).
مرحله سوم:
نگه داشتن در این دما به نحوی که تبدیل آستنیت به بینیت به طور کامل انجام شود. مدت زمان نگهداری در این دما بر اساس موقعیت دیاگرام IT مشخص می شود.
از دیاگرام IT برای مطالعه تأثیر دما بر تحولات آستنیت استفاده می شود.
مرحله چهارم:
سرد کردن تا دمای محیط (حدود ۲۵ درجه سانتی گراد).
بهترین روش عملیات حرارتی برای مقاطع نازک فولادهای کربنی ساده است که نیاز به سختی حدود ۵۰ راکول سی و استحکام ضربه و انعطاف پذیری بالا دارند.
آزمایشگاه متالورژی حامیران با توجه به نتایج مقایسه ای در مورد چقرمگی و ازدیاد طول فولاد ۱۰۹۵ تحت شرایط آستمپرینگ، سریع سرد و بازپخت، این مسئله را تایید می کند که آستمپرینگ در چنین شرایطی بهترین نتیجه را فراهم می آورد.
فولادهایی برای آستمپرینگ مناسب اند که سختی پذیری نسبتاً خوبی دارند، به گونه ای که در حین سرد شدن در حمام نمک مذاب یا روغن داغ و در دماهای بالا، ساختار پرلیت تشکیل نشود.
فولادهای کربنی ساده که سختی پذیری کمتری دارند و زمان کوتاه تری برای شروع تغییرات نیاز دارند، می توانند تا ضخامت ۵ میلی متر به روش آستمپرینگ عملیات حرارتی شوند.
برای مقاطع ضخیم تر که سختی پذیری بالاتری دارند، محدودیتی برای آستمپرینگ وجود ندارد؛ اما چون زمان لازم برای تبدیل آستنیت به بینیت افزایش می یابد، این روش برای قطعات ضخیم پرهزینه و غیراقتصادی به شمار می رود.
آستمپرینگ چه مزایایی برای صنایع تولیدی دارد؟آستمپرینگ به عنوان یکی از روش های پیشرفته عملیات حرارتی، مزایای متعددی را برای صنایع تولیدی به همراه دارد. این فرآیند با افزایش چقرمگی، استحکام و انعطاف پذیری فولاد، باعث بهبود کیفیت قطعات تولیدی می شود و از ترک خوردگی و اعوجاج جلوگیری می کند؛ مزایایی که در صنایع خودروسازی، ساخت ابزارآلات دقیق و قطعات مکانیکی بسیار ارزشمند هستند.
همچنین، کاهش تنش های داخلی و یکنواختی بیشتر در قطعات نازک، از دیگر مزایای آستمپرینگ است که بهره وری تولید را افزایش و هزینه های ناشی از معایب کیفی را کاهش می دهد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام*
ایمیل*
وبسایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δ
صفحه نخست
محصولات
تلگرام
اینستاگرام