به گزارش آهن نیوز؛ براساس آمار مطرحشده توســط گمــرک جمهــوریاسلامی ایران، میزان صادرات فولاد و محصولات فولادی کشور طی ۴ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سالگذشته از لحاظ وزن ۱۵.۶ درصد و از حیث ارزش ۱۶.۳ درصد کاهش یافتهاست.
این افت صادرات فولاد در شرایطی حاصل شده که شاهد ارتقای ظرفیت صنعت فولادسازی هستیم و همزمان مصرف این محصول در بازار داخلی نیز رونق چندانی ندارد.
فعالان صنعت فولاد دستورالعمل کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات و الزام صادرکنندگان به بازگشت ۱۰۰ درصد ارز صادراتی در سامانه نیما را مهمترین عامل افت صادرات فولاد میدانند.
در واقع با توجه به تبعیت قیمت تمامشده تولید از بهای ارز در بازار آزاد، الزام به ارزانفروشی دلار نیمایی صادرکنندگان فولاد، مانع سودآوری صادرات میشود. فعالان صنعت فولاد تاکید دارند؛ در موقعیت کنونی بخش بزرگی از صادرات فولاد کشور با تکیه بر کارتهای بازرگانی یکبار مصرف انجامشده و نباید به بازگشت ارز حاصل از صادرات، امید داشت.
صنعت فولاد در ایران با تکیه بر منابع غنی معدنی و ذخایر انرژی توسعهیافتهاست. سرمایه قابلتوجهی نیز با تکیه بر همین مزیتهای صادراتی و وعده پرداخت انرژی ارزان به این زنجیره جذب شدهاست. در افق۱۴۰۴ برای تولید ۵۵ میلیونتن فولاد برنامهریزی شده است.
براساس آخرین پایشهای انجامگرفته در حوزه فولاد، ظرفیت تولید در این بخش در آینده نزدیک به ۵۵میلیونتن افزایش خواهد یافت و حتی از این رقم، پیشی خواهد گرفت. نکته قابلتوجه در این میان نسبت بهمراتب بالاتر ظرفیت تولید فولاد در قیاس با میزان مصرف این محصول در بازار داخلی است، بهویژه آنکه سرانه مصرف فولاد در ایران با توجه به کاهش مستمر اجرای پروژههای عمرانی در سالهای گذشته و همچنین کمبود بودجهدائمی دولتها، نزولی بودهاست.
در همینحال با توجه به شرایط اقتصادی کشور، پروژههای ساختوساز نیز از رونق کافی برخوردار نیستند و رکود به وصف غالب این بازار بدل شدهاست. در چنین فضایی صادرات و فروش فولاد و محصولات فولادی ایران به سایر کشورها، ضروری است. تاجاییکه میتوان اینطور ادعا کرد؛ این صنعت در کشور ما با هدف صادرات و ارزآوری، توسعه یافتهاست.
در چنین فضایی کاهش صادرات بهمنزله نبود بازاری برای فروش محصولات خواهد بود. به اینترتیب صنایع ناچار به افت تولید خواهند شد. کاهش تولید در شرایطی که از پیش ظرفیتسازی شده از ضریب بهرهوری صنایع میکاهد و عملا سودآوری تولید آنها را تحتتاثیر منفی قرار میدهد.
تولید و صادرات فولاد یکی از حوزههای مهم و تاثیرگذار بر تولید ناخالص داخلی در کشور است. تمرکز برای ارتقای سطح صادرات غیرنفتی به گذار کشور به سمت اقتصادی سالم، کمک میکند.
افت ۱۶درصدی صادرات فولاد برای کشوری که طی سالهای گذشته در رده دهمین فولادساز بزرگ دنیا قرار داشته و از این ظرفیت برخوردار است که جایگاه خود را در تولید این محصول به رتبه هفتم ارتقا دهد، خبر منفی بزرگی است.
در حالت کلی موانع متعددی تولید و تجارت زنجیره فولاد کشور را تهدید میکند، ازجمله این چالشهای کاهنده میتوان به موانع پیمانسپاری ارزی، نوسانات بالای نرخ ارز، نبود نظام ارزی مشخص، افزایش هزینه تولید، عدمبازاریابی مناسب و مستمر، توسعهنیافتگی زیرساختهای حملونقل، تحریم و نبود تعاملات مالی و بانکی با سایر کشورهای دنیا، تغییر مداوم هر روزه قوانین و مقررات و نبود امکان برای برنامهریزی بلندمدت و… اشاره کرد.
نبود راهبرد تجاری مناسب موجب میشود که فعالان صنعتی امکان بازاریابی محصولات خود و همچنین افزایش تولید و اشتغال را نداشته باشند. علاوهبر موارد یادشده الزام تجار به بازگشت ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات با قیمت دلار نیمایی در ماههای پایانی سال۱۴۰۲ و تداوم آن از ابتدای امسال تاکنون، مهمترین مانع پیشروی صادرات فولاد کشور بودهاست.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام*
ایمیل*
وبسایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δ
صفحه نخست
محصولات
تلگرام
اینستاگرام