امروزه جوش میلگرد در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز مورد نیاز است. طوری که در آن دو شاخه میلگرد به یکدیگر وصل می شوند تا به اندازه ایده آل برسند. برای این کار و گرفتن نتیجه درست، از جوش سر به سر میلگرد استفاده می شود.
جوش سر به سر میلگرد که نام دیگر آن فورجینگ است، استانداردها و قوانینی دارد، که مطابق با آن باید وصله جوشی انجام شود. این روش در گذشته برای اتصال میلگردها به یکدیگر مورد استفاده قرار می گرفت. اما اکنون استفاده از آن در دنیا منسوخ شده، ولی متاسفانه در ایران متداول ترین روش برای اتصال میلگردها محسوب می شود.
در سال ۱۹۵۲ میلادی، زمانی که ساختمان ها و سازه های شهرهای بزرگ ژاپن به سرعت رشد می کردند و نیاز به مقاوم سازی در برابر زلزله داشتند، روش جوشکاری فورجینگ اختراع و به سرعت گسترش پیدا کرد. جوشکاری فورجینگ سر به سر میلگرد یک روش جوشکاری فاز جامد است که در آن، اتصال بدون ذوب کامل فلز پایه انجام می شود. به دلیل نبود عنصر واسطه برای اتصال دو قطعه در این روش این نوع جوش از مزایای خوبی نسبت به روش های متداول و معمول برخوردار است.
شکلدهی فلزات تحت فشار یا در حالت گداخته توسط قالب به کمک پرسهای هیدرولیک، پنوماتیک یا پتکهای ضربهای را فورجینگ سر به سر میلگرد مینامند. در این روش، دو سر میلگرد به وسیله حرارت گداخته و به حالت نیمه مذاب درمیآیند؛ سپس به وسیله پرس هیدرولیک، پنوماتیک یا ضربه پتک، میلگردها به هم متصل میشوند. این فرآیند، که یکی از روشهای اتصال میلگردها در ساخت و ساز است، نیازمند دقت و تجهیزات خاصی میباشد. در حالی که روشهای دیگری همچون اورلپ نیز برای اتصال میلگردها رایج است، فورجینگ بدون استفاده از ماده اضافی، اتصالی محکم و پایدار را ایجاد میکند.
فرآیند جوشکاری سر به سر میلگرد، که یکی از زیرشاخههای جوش اکسی استیلن است، نیز به همین منظور استفاده میشود. در این روش، حرارت حاصل از سوخت گاز با فشار هیدرولیک باعث پیوند بین مولکولی در میلگرد میشود و اتصالی بسیار محکم و مطمئن به وجود میآورد. همانند فورجینگ، برای انجام جوشکاری سر به سر میلگرد، سطوح انتهایی میلگرد باید عاری از هرگونه گرد و خاک و آلودگی باشند تا اتصال به درستی برقرار شود.
در نهایت، هزینههای این روشهای اتصال میتواند تحت تأثیر قیمت میلگرد و شرایط بازار فولاد قرار گیرد. قیمت میلگرد بسته به نوع، سایز، برند و شرایط بازار متفاوت است و این نوسانات ممکن است بر هزینههای کل پروژههای ساختمانی تاثیر بگذارند. قیمت میلگرد به ازای هر کیلوگرم میتواند متغیر باشد و به عواملی چون عرضه و تقاضا، هزینههای تولید و شرایط بازار بستگی دارد.
بدون شک استفاده از روش فورجینگ مزایای بسیار بیشتری نسبت به روش سنتی و قدیمی اورلپ میلگردها دارد. از جمله مزایای آن می توان به چند مورد زیر اشاره کرد:
در کنار تمام مزایا و استفاده آنها در بیشتر پروژه های روش فورجینگ میلگرد، معایبی نیز وجود دارد که به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
با توجه به اینکه میلگردها معمولا تحت فشار و تنش بالایی قرار دارند، وصله آنها باید به صورت دقیق، اصولی و مطابق با مشخصات فنی نقشه باشد. به 3 روش ممکن امکان اتصال میلگردها وجود دارد که در ادامه به معرفی و توضیح آنها می پردازیم:
دستگاه جوش فورجینگ به دلیل کارایی های بالا، بسیار مورد توجه فعالان ساختمانی قرار دارد. روش اتصال ساده و سرعت بالا این روش را بسیار مورد توجه قرار داده است. برای اجرای جوش سر به سر نیاز به دستگاه پیچیده ای نیست. با قرار دادن چند قطعه ساده در کنار هم، دستگاه جوش اکسی استیلن در اختیار خواهید داشت.
مهمترین اجزای این دستگاه عبارتند از: دستگاه برش سرد: برای اجرای عملیات فورجینگ لازم است سطح مقطع دو میلگرد کاملا صاف و صیقل باشد. (استفاده از ابزارهایی مانند اره، فرز و ابزارهای این چنینی برای این منظور قابل قبول نیست و قابلیت اتصال را به شدت کاهش می دهد.) گیره نگهدارنده میلگرد: به منظور نگهدارنده پروفیل ساختمانی میلگرد در یک راستا از این ابزار استفاده می کنند. دستگاه اعمال فشار: از چند پمپ هیدرولیکی و شیرهای فشار تشکیل شده است. وظیفه این دستگاه اعمال فشار به میلگردها بعد از ورود به حالت خمیری است تا در یکدیگر آمیخته شوند. سیستم حرارت دهی و مشعل: این سیستم، گاز استیلن و اکسیژن را با یکدیگر ترکیب و باعث ایجاد حرارت برای عملیات جوشکاری می شود. (کپسول اکسیژن، استیلن و مانومتر در این قسمت فشار داخل کپسول ها و همچنین فشار گاز خروجی از آنها را نشان می دهند.)
یکی از انواع جوشکاری های رایج، جوشکاری اکسی استیلن است. دلیل نامگذاری این فرآیند به این نام، سوخت استیلن در کنار اکسیژن برای ایجاد گرماست که منبع گرمای لازم برای فرآیند جوشکاری است. در این روش از دو گاز اکسیژن و استیلن استفاده می شود. که در دو مخزن جداگانه قرار دارند و توسط لوله در محل شعله با یگدیگر مخلوط خواهند شد. فلز مورد نظر ذوب خواهد شد و بعد از آمیخته شدن آن ها و سرد شدن قطعه یکپارچه، فرآیند جوشکاری به پایان خواهد رسید.
انجام فورجینگ میلگرد به روش های زیر صورت می گیرد:
از مزایای جوش فورجینگ این است که بیشتر فلزات برای این نوع جوشکاری مناسب هستند.
• اتصال میلگردهای ستون ها در سازه های بتنی. • اتصال میلگردهای فونداسیون ها. • اتصال میلگردها در سبد بافی و شمع ها در طول و تیپ های گوناگون. • اتصال میلگردهای ضایعاتی و پرت. • اصلاح و اتصال بولت های شکسته و آسیب دیده. • اتصال میلگردهای دیوارهای برشی. • اصلاح و افزایش طول ریشه های کوتاه. • اتصال میلگردهای به کار رفته در تیر برق ها.
انتخاب روش مناسب برای اتصال میلگردها: جوش فورجینگ و عوامل موثر در آن
انتخاب روش مناسب برای اتصال میلگردها به عوامل مختلفی مانند نوع سازه، نیرو های وارده، شرایط محیطی و هزینه پروژه بستگی دارد. جوش فورجینگ با ایجاد اتصالی محکم، سریع و ظاهری آراسته، گزینه ای مناسب برای پروژه های مختلف ساختمانی به شمار می رود. البته عواملی مانند هزینه بالای دستگاه و نیاز به تخصص اپراتور را نیز باید در نظر گرفت.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام*
ایمیل*
وبسایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δ
صفحه نخست
محصولات
تلگرام
اینستاگرام