logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

آیا بدنه خودروی ایرانی غیراستاندارد است؟

آیا بدنه خودروی ایرانی غیراستاندارد است؟
فهرست مطالب

آیا بدنه خودروی ایرانی غیراستاندارد است؟

با توجه به اعلام پلیس مبنی بر این که کیفیت پایین و غیراستاندارد بودن بدنه خودروهای ایرانی یکی از عوامل اصلی افزایش مرگ و میر در تصادفات جاده‌ای است، سؤالات مهمی از خودروسازان، فولاد مبارکه، وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد مطرح می‌شود. این گزارش سعی دارد با طرح این سؤالات، راهکارهایی برای بهبود وضعیت ارائه دهد.

طبق آمار رسمی، سال گذشته بیش از 17 هزار نفر در تصادفات جاده‌ای کشته شدند که بسیاری از این مرگ‌ها به دلیل ضعف ساختاری خودروهاست. در این میان، شاسی و بدنه خودرو که از فولاد ساخته می‌شوند، نقشی اساسی در حفظ جان سرنشینان در تصادفات دارند.

اجزای مهم خودرو

اجزای مهم خودرو که حافظ جان سرنشین هنگام تصادف است

برای این منظور در ابتدا لازم است که با شاکلۀ کلی یک خودرو و اجزایی از آن که مستقیماً با حفظ جان سرنشینان خودرو هنگام تصادف در ارتباط است، آشنا شویم و بدانیم کدام اجزای خودرو در تصادفات رانندگی نقش مهمی دارند و باید با ایمنی بیشتری ساخته شوند.

شاید اولین قسمت خودرو که ذهن مردم را درباره امنیت خودرو هنگام تصادف درگیر می‌کند، بدنه خودرو باشد، ولی واقعیت این است که شاسی خودرو که در واقع اسکلت خودروست، نقشی مهم‌تری در حفظ جان سرنشینان خودرو هنگام تصادف دارد.

در واقع یکی از بااهمیت‌ترین بخش‌های‌ خودرو که ایمنی و استحکام آن هنگام تصادفات تأثیر مستقیم بر حفظ جان سرنشینان دارد، شاسی خودروست. شاسی به‌عنوان شاکله اصلی بدنه خودرو عمل می‌کند و عملاً همین استخوان‌بندی خودروست که نقش زیادی در حفظ جان سرنشینان هنگام تصادفات رانندگی دارد.

شاسی در کنار بدنه و سیستم پیشرانه خودرو، بخش‌های اصلی یک وسیله نقلیه به حساب می‌آیند و از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. شاسی که به‌عنوان فریم خودرو نیز نام‌گذاری می‌شود، از نوعی فولادآلیاژی بسیار مستحکم ساخته می‌شود؛ زیرا باید قدرت بسیار زیادی برای تحمل وزن سایر اجزای خودرو و هنگام وارد آمدن ضربات داشته باشد.

بسیاری از سیستم‌های اصلی خودرو از جمله سیستم فنربندی، سیستم انتقال قدرت، سیستم ترمز و فرمان و بخش پیشرانه خودرو روی شاسی سوار و ثابت می‌شوند، به همین خاطر است که شاسی خودرو باید از استحکام بسیار بالایی برخوردار باشد؛ توانایی تحمل وزن زیاد و تنش‌های زیاد خودرو را دارا باشد؛ برای جذب ضرباتی که به خودرو وارد می‌شود، توانایی تغییر فرم داشته باشد و همچنین، از تغییر فرم اصلی‌ در بخش‌های حیاتی‌اش جلوگیری کند. تمامی موارد فوق، ویژگی‌های یک شاسی درجه‌یک است و نبود آنها قطعاً مشکلاتی را برای شاسی و خودرو ایجاد خواهد کرد.

خودروسازان معتقدند در اسکلت یک خودرو ایمنی راننده و سرنشینان مهم است، نه ایمنی اجزای خودرو، بر همین اساس ممکن است نوع طراحی ظاهری خودرو به‌ویژه در بخش بدنه در ظاهر ضعیف نشان داده شود، اما در اسکلت خودرو که یک کلاف درهم‌تنیده (و به‌اصطلاح قفس) است فولادهایی با استحکام بالا باید استفاده شود که در تصادفات کمترین آسیب به راننده و سرنشینان وارد شود.

ضمن اینکه در بخش بدنه خودرو روند تولید با پیچیدگی‌های فنی انجام می‌شود تا ضمن استحکام قطعات نصب‌شده؛ خودرو دارای وزن مناسبی هم باشد.

مواد اولیه ساخت بدنه خودرو استاندارد است؟

در کارخانجات خودروسازی برای ساخت خودرو فقط از یک نوع فلز استفاده نمی‌کنند، تولیدکنندگان از فلزات مختلف مانند فولاد و آلومینیوم، آهن و تیتانیوم برای قسمت‌های مختلف خودرو استفاده می‌کنند. فولاد معمولاً در ساخت شاسی و پنل بدنه خودروها استفاده می‌شود، دلیل استفاده از فولاد در بخش خودرو، مجموعه‌ای منحصر به فرد از ویژگی‌های فولاد است.

ورق گالوانیزه هم به‌عنوان محصولی کلیدی در صنعت خودروسازی به حساب می‌آید به‌گونه‌ای که قیمت ورق گالوانیزه می‌تواند به‌روی قیمت نهایی خودرو تأثیرگذار باشد، این محصول به‌دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر خوردگی، زنگ‌زدگی، انعطاف‌پذیری و رنگ‌پذیری بالا، مقاومت در برابر نمک‌های محلول در آب همچنین صاف و یکدست بودن در ظاهر در ساخت بدنه خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضخامت ورق بدنه خودرو برابر با 0.4 تا 2 میلی‌متر و عرض 800 تا 880 و 1000 میلی‌متر می‌باشد.

در حال حاضر عمده فولادی که به‌عنوان ماده اولیه شاسی و بدنه خودرو در شرکتهای خودروسازی داخلی استفاده می‌شود، توسط شرکت فولاد مبارکه تولید و تأمین می‌شود و مابقی مواد اولیه مورد نیاز که امکان تولید داخل ندارد، از محل واردات تأمین می‌گردد.

آیا خودروسازان در فرایند طراحی تا ساخت خودرو همه استانداردها را رعایت می‌کنند؟

اگر فرض را بر این بگیریم که تمامی مواد اولیه داخلی و وارداتی استفاده‌شده در خودروهای ایرانی استانداردهای لازم در حد جهانی را دارند، و در عین حال بپذیریم که اشکالی در کیفیت بدنه وجود دارد، ایراد را باید در فرایند طراحی تا ساخت خودرو پیدا کرد.

سه فاکتور مهم که در طراحی و ساخت بدنه خودرو مورد توجه خودروسازان قرار دارد، کاهش قیمت، کاهش وزن و افزایش استحکام ورق مورد استفاده است، خودروسازان معتقدند یافتن متریالی که هر سه ویژگی را با هم داشته باشد دشوار است، فولادهای با استحکام بالا می‌توانند در ضخامت کمتری تولید شوند که باعث کاهش وزن خودرو شوند، اما قیمت آنها در مقایسه با فولاد کششی بالاتر است،
ضمن اینکه در طراحی خودرو جانمایی قطعات باید با دقت بالایی انجام شود چرا که ضمن کاهش مصرف سوخت، وزن خودرو را کاهش دهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا