logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

0 تا 100 تورچ جوشکاری

ترچ-جوشکاری

برای انجام فرایند جوشکاری نیاز به ابزار های مختلفی از جمله دستگاه جوش، تورچ جوشکاری، الکترود و … داریم تا بتوانیم یک جوش  مناسب و دقیق را انجام دهیم . تورچ جوشکاری از جمله ابزار های کاربردی است که از آن در جوشکاری به روش ذوبی استفاده می شود و وظیفه انتقال حرارت و گاز به محل جوش را انجام می دهد.

تورچ جوشکاری

برای ذوب کردن و اتصال دادن انواع فلزات با آلیاژ های مختلف از تورج جوشکاری استفاده می شود ، از دیگر دلایل استفاده از تورچ جوشکاری این است که جوش دقیق و با کیفیتی را با اتصالات عمیق به وجود بیاوریم.  تورچ این امکان را برای کاربر فراهم می کند تا بتواند میزان گاز محافظ  را تنظیم کرده  و در نهایت انواع فلزات رنگی و غیر رنگی با آلیاژ های مختلف را به یکدیگر جوش دهد.

برای اطلاعات بیشتر درباره الکترودها می توانید به مقاله همه دسته بندی الکترودها مراجعه نمایید.

 

تورچ جوشکاری آرگون

 

تورچ جوشکاری هوا خنک

زمانی که جوشکاری ذوبی را انجام می دهیم حرارت زیادی به وجود می آید تا بتوان با کمک آن فرایند جوش را انجام داد و برای اینکه گرمای ایجاد شده در طول عملیات جوش به تورچ آسیبی نزند از یک سیستم خنک کننده در داخل دستگاه تورچ استفاده می شود و نحوه خنک کردن نیز به این صورت است که با کمک هوای محیط فرایند خنک شدن به وجود می آید تا از داغ شدنی که ممکن است به جوش و تورچ آسیب بزند جلوگیری شود. از تورچ جوشکاری هوا خنک در دستگاه جوش های رنج ۲۰۰ آمپر استفاده می شود. از مهم ترین ویژگی های این مدل از تورچ دارای سیستم خنک کننده و کنترل حرارت است.

جهت اطلاع از قیمت الکترود 6013 کلیک نمایید.

 

تورچ جوشکاری آب خنک

این تورج مانند تورچ هوا خنک نیاز به مکانیزمی دارد که تورچ را خنک کند و با توجه به اینکه از این تورچ در آمپر های بالای ۲۵۰ آمپر استفاده می شود حرارت و گرمای زیادی تولید می شود که با کمک یک شلنگ و انتقال آب به قسمت مورد نظر از داغ شدن تورچ جلوگیری می کنیم و می توانیم به مدت زمانی طولانی بدون محدودیت عملیات جوشکاری را انجام دهیم.

 

انواع تورچ جوشکاری بر اساس گاز محافظ

استفاده از گاز محافظ یکی از روش های مرسوم در جوشکاری قوسی است که با کمک آن از اکسیده شدن فلز جلوگیری می کنیم و برای انجام دادن آن نیاز به تورچ جوشکاری است.

 

تورچ جوشکاری هواخنک

 

تورچ جوشکاری آرگون

در روش جوشکاری آرگون برای نگه داشتن الکترود تنگستن و هدایت گاز محافظ از تورچ جوشکاری استفاده می کنیم. استفاده از تورچ جوشکاری در جوش آرگون به بهتر شدن فرایند جوشکاری کمک می کند

 

تورچ جوشکاری CO2

یکی از روش های محبوب در جوشکاری ذوبی جوش میگ با استفاده از گاز محافظ اکسید کربن است که اصطلاحا به آن CO2 نیز گفته می شود. با کمک این روش می توان انواع فلزات با آلیاژ های مختلف را با بهترین کیفیت و دقت بالایی متصل کرد و یکی از اجزاء مهمی است که در هنگام جوش از آن استفاده می شود. وظیفه تورچ جوشکاری CO2  نگه داشتن سیم جوش و هدایت آن به محل جوشکاری است. در داخل تورج، سیم جوش و گاز با یکدیگر ترکیب می شوند و از درون نازل با گرما و حرارت بالا ،جهت ذوب کردن فلزات به قطعه کار منتقل می شوند.

جهت اطلاع از قیمت الکترود ۷۰۱۸ آما کلیک نمایید.

 

تورچ جوشکاری پلاسما

جوش پلاسما یکی از انواع جوشکاری ذوبی است که در آن برای اتصال دادن فلزات از تورچ استفاده می شود و دارای دو نوع دستی و اتومات است. در تورچ جوشکاری پلاسما از الکترود تنگستن یا مصرف نشدنی استفاده می شود و بر خلاف تورچ آرگون الکترود از دهانه نازل بیرون نمی آید و دلیل آن هم این است که قوس به خوبی روی قطعه کار و محل جوش شکل بگیرد. از جمله ویژگی های برجسته این نوع تورچ می توان به هدایت خوب گرما و حرارت به محل جوش اشاره کرد.

با کمک روش های جوش میگ و تیگ می توان انواع فلزات رنگین را جوشکاری کرد و برای جوش دادن آنها نیاز به استفاده از تورچ های مناسب است تا بتوانیم جوش با کیفیت و مستحکمی را به وجود بیاوریم.

 

تورچ جوشکاری کاربرد

 

تورچ جوشکاری پوش پول

تورچ جوشکاری پوش پول یکی از انواع تورچ ها است که به خاطر کابل بلندی که دارد از آن در مواقعی استفاده می کنیم که فاصله محل تغذیه برق با محل جوشکاری بسیار زیاد است. از تورچ پوش پول برای جوشکاری فلزاتی مانند آلومینیوم، استیل نازک و برنج سیلیکونی استفاده می شود. در دستگاه هایی که در آنها از تورچ پوش پول استفاده می شود یک موتو قدرت روی فیدر و یک موتور روی تورچ وجود دارد که دلیل استفاده از این موتور به خاطر این است که حرکت سیم ها روان شده و مقاومت آنها کاهش یابد.

جهت اطلاع از قیمت الکترود جوشکاری کلیک نمایید.

 

تورچ جوشکاری سیم پودری

برای ذوب کردن سیم تو پودری نیاز به گرما و حرارت بالایی است به این دلیل که از مقاومت بالایی برخوردار هستند و به همین خاطر هنگام استفاده از سیم تو پودری ،که ولتاژ و آمپر بالایی نیاز دارد ،باید از تورج مخصوص آن که به نام تورج جوشکاری سیم پودری معروف است استفاده کرد. این تورچ دارای مقاومت بالا در برابر حرارت می باشد.

 

سرپیک و تورچ جوشکاری شلنگ دار

این وسیله دارای نازل های باریکی است که به وسیله آن می توانیم شعله های نازک جهت جوشکاری های نقطه زنی را در اختیار داشته باشیم. دقت کار با این ابزار بالا بوده و یک جوشکاری دقیق و صحیح را در اختیار کاربر می گذارد.

جهت اطلاع از قیمت الکترود 2.5 کلیک نمایید.

 

تورچ جوشکاری جوشکاری استیک یا MMA

الکترود جوشکاری دستی فرآیندی است که در آن از الکترود فلزی روکش دار برای انتقال جریان استفاده می شود جریان باعث ایجاد قوس در فاصله بین نوک الکترود و قطعه کار می گردد فلز مذاب الکترود از میان قوس به حوضچه مذاب روی فلز پایه انتقال می‌یابد و در آنجا با فلز پایه مخلوط می شود.

 

تورچ جوشکاری آب خنک

 

منبع تغذیه

دستگاههای جوشکاری قدیمی و سنتی SMAW از سیم پیچ برای تبدیل ورودی استفاده می کند، در حالی که دستگاه جوش مدرن از یک اینورتر برای تامین جریان مورد نیاز استفاده می کند. منبع تغذیه به گونه ای دستکاری می شود تا جریان نسبتاً ثابتی با ولتاژ متغیر تولید کند.

جهت اطلاع از خرید الکترود آما کلیک نمایید.

 

کابل های اتصال

در دستگاه جوش استیک، 2 کابل اصلی وجود دارد که عملکردهای متفاوتی را انجام می دهند. در حالی که در واقع، نقش آند و کاتد می تواند یک مبادله باشد، پیش فرض قطبیت مستقیم است که در آن کابل الکترود یک آند و گیره زمین یک کاتد است ، میباشد .

 

الکترود ذوب فرآیند جوشکاری

الکترود مورد استفاده در این فرآیند منحصر به فرد است و فقط برای این فرآیند تولید شده است و در اندازه های مختلف قطر وجود دارد. جایی که فلز پرکننده که از همان ترکیب فلز اصلی ساخته شده است

انجمن جوشکاری آمریکا (AWS) الکترودهای مختلف SMAW را طبقه بندی و آنها را کدگذاری کرد. کدگذاری بر اساس استحکام کششی ، موقعیت جوشکاری توصیه  شده است.

 

انواع تورچ جوشکاری

 

عوامل موثر بر انتخاب شدت جریان

ضخامت فلز پایه: میزان شدت جریان مورد نیاز جوشکاری با ضخامت فلز پایه رابطه مستقیم دارد و هرجه ضخامت فلز پایه بالاتر رود ،شدت جریان بیشتری برای جوشکاری مورد نیاز می باشد.

قطر الکترود: هر الکترود بسته به سایز خود نیاز به شدت جریان خاصی جهت ذوب شدن دارد برای انتخاب شدت جریان مناسب باید به کاتالوک تولید کننده الکترود مراجعه کرد.

نوع پوشش الکترود: عمدتا چهار نوع پوشش در الکترودها وجود دارد که هرکدام بسته به شرایط خاص خود شدت جریان مناسبی نیاز دارند.

نوع اتصال: انواع طراحی اتصالات جوشکاری بسته به میزان نفوذ و عوامل مشابه در انتخاب شدن جریان تاثیر گذار خواهند بود.

موقعیت الکترود: موقعیت های مختلف جوشکاری الکترود به واسطه نیاز به کنترل نرخ ذوب در انتخاب شدت جریان موثر هستند.

جهت اطلاع از قیمت الکترود کلیک نمایید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا