logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

حداکثر طول تیرآهن در سقف

حداکثر طول تیراهن در سقف
فهرست مطالب

تعیین حداکثر طول تیرآهن در سقف تحت تأثیر عوامل مختلفی است، از نوع سقف و اندازه دهانه تا فاصله بین ستون‌ها، نقشه‌های سازه، و تعداد طبقات. بنابراین، نمی‌توان به طور یکنواخت یک مقدار خاص را در نظر گرفت. طول تیرآهن در سقف به طور دقیق و با دقت به ویژگی‌های منحصر به فرد هر سازه تنظیم می‌شود.

می‌توان گفت که حداکثر طول تیرآهن یا تیرچه سقف به طور متناسب با حداکثر دهانه سقف است. دهانه‌های سقف در انواع مختلف معمولاً در محدوده 7 تا 12 متر قرار دارند. با این حال، این اعداد به طور کاملاً نسبی می‌مانند و به ویژگی‌های خاص سازه بستگی دارند. به عنوان مثال، حداکثر دهانه سقف تیرآهن بلوک ممکن است 7 یا 8 متر باشد.

حداکثر طول تیرآهن در سقف تأثیر مستقیمی بر قیمت تیرآهن دارد، زیرا با افزایش طول تیرآهن، نیاز به مواد اولیه بیشتری برای تولید آن وجود دارد و این امر به طور طبیعی هزینه‌ها را افزایش می‌دهد. تیرآهن‌های بلندتر معمولاً برای تحمل بارهای بیشتر و فاصله‌های طولانی‌تر بین ستون‌ها استفاده می‌شوند، که در پروژه‌های ساختمانی بزرگ و پیچیده ضروری است. از سوی دیگر، تولید تیرآهن‌های با طول بیشتر نیازمند فرآیندهای تولید خاص و دقیق‌تری است که هزینه تولید را افزایش می‌دهد و در نتیجه قیمت این نوع تیرآهن‌ها نیز بالاتر خواهد بود.

حداکثر طول تیرآهن در سقف‌ها به شرح زیر می‌باشد:

  • سقف کرومیت

در سقف‌های کرومیت، از قالب‌های ثابت مانند بلوک‌های سیمانی، پلی‌استایرن، طاق ضربی و کامپوزیت برای پر کردن فضای خالی بین تیرچه‌ها استفاده می‌شود. فاصله تیرآهن در سقف کرومیت بسته به نوع قالب معمولاً بین 75 تا 100 سانتیمتر است.

  • سقف کامپوزیت

در سقف‌های کامپوزیت، بلوک‌های سفالی وجود ندارند و به همین دلیل این فضا برای لوله‌کشی‌های برقی و آبی و سایر تاسیسات استفاده می‌شود.

  • سقف‌های طاق ضربی

معمولاً فاصله تیرآهن در سقف‌ های طاق ضربی بین 90 تا 110 سانتیمتر است و در اجرای آن از موادی مانند ملات گچ، آجر فشاری و خاک استفاده می‌شود.

تیرآهن

حداکثر طول تیرآهن در سقف سازه های فلزی

حداکثر طول تیر فلزی به طور کامل به ابعاد دهانه سقف تیرآهن وابسته است. در ساختارهای فلزی، از ستون‌ها و تیرآهن های فلزی برای ایجاد اسکلت استفاده می‌شود. تقریباً تمام بخش‌های این اسکلت از تیرآهن‌ها ساخته می‌شود. با توجه به اندازه و حجم سازه، از انواع مختلف تیرآهن‌ها استفاده می‌شود، از جمله تیرآهن معمولی، تیرآهن دوبل، تیرآهن زنبوری و تیرآهن ورق سفارشی.

طول تیر فلزی بر اساس ابعاد دهانه می‌تواند متغیر باشد، اما باید به موارد ایمنی و بهینه‌سازی نیز توجه شود. اگر طول تیر فلزی بیش از حد مجاز باشد، بار مرده آن افزایش پیدا کرده و باید از خرپای فلزی استفاده شود. همچنین، طول زیاد باعث کند شدن عملیات نصب می‌شود، در حالی که طول کم باعث کاهش عملکرد لرزه‌ای و طول جوش اتصالات می‌شود.

معمولاً حداکثر طول تیرهای فلزی در حدود 7 یا 8 متر است، اما در برخی سازه‌های خاص، طول تیرهای فلزی تا 12 متر مجاز است. در صورت نیاز به طول بیشتر، از خرپای فلزی استفاده و بادخور کافی را تأمین کنید. نوع، اندازه و طول تیرآهن مناسب باید قبل از شروع اجرای سازه مشخص شود و تمام موارد لازم از ابتدای کار رعایت شود.

طول تیرآهن لانه زنبوری

حداکثر طول تیرآهن لانه زنبوری به عملکرد و نوع سازه‌ای که در حال ساخت است، بستگی دارد. تیرآهن لانه زنبوری به عنوان یک روش پرکاربرد در ساخت اسکلت فلزی سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع تیرآهن برای کاهش هزینه و وزن، همچنین افزایش مقاومت استفاده می‌شود. تیرآهن لانه زنبوری ارتفاعی حدود 1.5 برابر ارتفاع تیرآهن معمولی دارد و از قطعات تیرآهن معمولی با برش و جوشکاری تولید می‌شود.

طول تیر لانه زنبوری به طور عمومی برابر با 12 متر است، هرچند در طی فرآیند تولید ممکن است به دلیل برش، جوشکاری مجدد و جابه‌جایی قطعات، طول آن از 12 متر به 15 تا 20 متر افزایش یابد. امکان تولید تیرهای لانه زنبوری با طول بیشتر نیز وجود دارد، اما بهتر است تا طول 20 متر را به یک بار سفارش خارجی وابسته کرد. همچنین، برای اطمینان از ایمنی و عدم افزایش نادرست دهانه‌ها، بهتر است از بارهای بسیار بزرگ خودداری شود.

حداکثر عرض سقف بدون ستون

حداکثر عرض سقف بدون ستون، به اصطلاح دهانه سقف، بر اساس نوع ساختمان، ابعاد مختلفی دارد. در ساختمان‌های سنگین، دهانه سقف معمولاً کوتاه‌تر است و معمولاً حدود ۶ تا ۸ متر می‌باشد. اما در ساختمان‌های سبک و پیشرفته‌تر، می‌توان دهانه سقف را تا ۱۸ متر یا بیشتر نیز در نظر گرفت. این مقدار به نوع سازه، تعداد طبقات و حجم کلی ساختمان بستگی دارد. همچنین، فاصله بین تیرآهن‌های سقف نیز بر اساس نوع ساختمان متفاوت است. اما به طور معمول، این فاصله در حدود ۷۰ تا ۱۳۰ سانتی‌متر قرار می‌گیرد، که بستگی به نوع مصالح استفاده شده بین تیرآهن‌ها و نوع سقف دارد.

وظیفه تیرآهن سقف ساختمانی چیست

تیرآهن سقف در ساختمان‌ها وظایف متعددی دارد، از جمله انتقال وزن و نیروهای اعمال شده از تیرهای فرعی به ستون‌های اصلی. این تیرآهن‌ها به عنوان بخشی از سازه، به ستون‌های اصلی متصل نمی‌شوند؛ اما با اتصال آنها به تیرهای خرپا در بخش سقف و ستون‌ها به صورت عرضی، وزن و نیروهای وارد شده را تحمل می‌کنند. این اقدام مانع از تخریب ساختمان در برابر فشارهای خمشی و تنشی وارده می‌شود، و در نهایت به استحکام و پایداری ساختمان کمک می‌کند.

تیرآهن‌ها نقش بسیار مهمی در ساختمان‌سازی دارند و برای انواع مختلفی از بناها استفاده می‌شوند. در زیر به برخی از انواع تیرآهن ساختمانی اشاره شده است:

  • تیرآهن بال پهن

این نوع تیرآهن در دو نوع سبک و سنگین تولید می‌شود و با توجه به ارتفاع یکسان بال، دارای وزن کمتری نسبت به تیرآهن‌های نیمه پهن و اروپایی است. این تیرآهن‌ها شکلی شبیه به حرف H انگلیسی دارند و بیشتر در قسمت‌های ستون و خرپاهای ساختمان استفاده می‌شوند.

  • تیرآهن نیم پهن

این تیرآهن‌ها با نام‌های IPE یا نیمه پهن شناخته می‌شوند و ارتفاع، عرض و طول متغیری دارند. ظاهری شبیه به حرف I دارند و بیشتر برای بخش‌هایی از ساختمان که نیاز به تیرآهن با قابلیت تحمل وزن بالا دارند، استفاده می‌شوند.

  • تیرآهن اروپایی

این نوع تیرآهن با نام INP شناخته می‌شود و دارای ارتفاع و عرض متفاوتی است. این تیرآهن‌ها نیز برای بخش‌های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند و به صورت تیرآهن معمولی در بازار موجود هستند.

  • تیرآهن لانه زنبوری

این تیرآهن‌ ها بر روی قسمت جان خود دارای سوراخ‌هایی هستند که باعث کاهش وزن و افزایش استحکام آنها می‌شود. حداقل و حداکثر طول این تیرآهن‌ها بین ۱۲ تا ۱۸ متر و ارتفاع ۸۰ تا ۳۰۰ میلیمتر متغیر است. این تیرآهن‌ها بیشتر برای پروژه‌هایی که به توان تحمل بار بالا نیاز دارند، استفاده می‌شوند.

کاربرد سایز های مختلف تیرآهن

هر سایز تیرآهن در ساختمان‌ها به عنوان بخشی اساسی از اسکلت فلزی استفاده می‌شود و برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در زیر به توضیح کاربرد هر سایز از تیرآهن در ساختمان‌ها اشاره شده است:

  • تیرآهن 12

تیرآهن 12 بیشتر برای استفاده در پوشش سقف طبقات، ستون‌ها و تیرهای ساختمانی استفاده می‌شود. به دلیل ابعاد مناسب و متوسط این سایز، در بخش‌هایی از ساختمان که نیاز به تیرآهن با مقاومت متوسط دارند، استفاده می‌شود.

  • تیرآهن 14

تیرآهن 14 معمولاً برای ساخت ستون‌ها، نعل و خرپا و همچنین پوشش سقف استفاده می‌شود. با توجه به ابعاد بزرگتر این سایز، در بخش‌هایی از ساختمان که نیاز به تیرآهن با مقاومت بیشتری دارند، استفاده می‌شود.

  • تیرآهن 16

تیرآهن 16 در ساخت تیرهای فرعی، ساخت نعل، پوشش سقف و همچنین در ساخت خرپا و پل‌های لانه زنبوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. ابعاد بزرگتر این سایز تیرآهن مناسب برای نقاطی از ساختمان که نیاز به مقاومت بالاتری دارند، مناسب است.

  • تیرآهن 18

تیرآهن 18 عموماً در ساخت ستون‌های اصلی سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. به دلیل ابعاد بزرگتر و مقاومت بالاتر این سایز، برای نقاطی از ساختمان که نیاز به پشتیبانی و مقاومت بالایی دارند، مناسب است.

  • تیرآهن 20

تیرآهن 20 این سایز تیرآهن معمولاً برای ساخت طبقات زیرین سازه‌ها و ساختمان‌های بزرگ و سنگین استفاده می‌شود. به دلیل ابعاد بزرگ و مقاومت بالای این سایز، در بخش‌هایی از ساختمان که نیاز به تحمل وزن و فشار بالا دارند، استفاده می‌شود.

قیمت تیرآهن20
قیمت تیرآهن20

کاربرد تیرآهن در ساختمان

  • سقف و تیرهای ساختمانی

در ساختمان‌ها، تیرآهن به عنوان بخشی اساسی از ساختار استفاده می‌شود. در سقف‌ها و تیرهای ساختمانی، تیرآهن‌های مختلفی با اندازه و ضخامت‌های متفاوت استفاده می‌شود که به تحمل وزن ساختمان و ایجاد ارتباط میان بخش‌های مختلف سازه کمک می‌کنند.

  • نعل و خرپا

در ساختمان‌ها، نعل و خرپا نقاطی هستند که تیرآهن‌ها به هم متصل می‌شوند تا ارتباط و انتقال نیروهای فشاری و خمشی میان بخش‌های مختلف ساختمان فراهم شود.

  • تیرهای فرعی

در برخی سازه‌ها، تیرآهن‌های فرعی برای ایجاد پشتیبانی و استحکام بیشتر در بخش‌هایی از سازه استفاده می‌شوند.

با توجه به این کاربردها، تیرآهن‌ها باید از مواد با کیفیت و استحکام بالا ساخته شده و با دقت و استاندارد در سازه‌ها استفاده شوند تا استحکام و ایمنی ساختمان به حداکثر مقدار خود برسد.

  • تیرآهن خمشی

این نوع تیرآهن برای ایجاد پشتیبانی و استحکام در برابر نیروهای خمشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولاً در برج‌ها، پل‌ها و سازه‌هایی که نیاز به تحمل نیروهای خمشی زیاد دارند، از تیرآهن خمشی استفاده می‌شود.

  • تیرهای دیواری

این تیرآهن‌ها به عنوان بخشی از سازه‌های دیواری مورد استفاده قرار می‌گیرند و در ایجاد پایداری و استحکام دیوارها نقش دارند.

  • تیرآهن‌های تحتانی

این تیرآهن‌ها در زیر سازه‌های بتنی و استفاده می‌شوند تا از تخریب و آسیب به بتن جلوگیری شود و استحکام و پایداری سازه تضمین شود.

  • تیرآهن‌های توزیعی

این تیرآهن‌ها برای توزیع نیروها و وزن‌ها به صورت یکنواخت در سازه‌ها استفاده می‌شوند تا از تمرکز نیروها در نقاط خاصی جلوگیری شود و سازه به صورت یکپارچه و پایداری عمل کند.

تیرآهن‌ها و مقاطع فولادی در ساختمان‌سازی نقش بسیار مهمی دارند و باید با دقت و استاندارد در ساختارهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند تا استحکام و ایمنی سازه تضمین شود.

 

نتیجه گیری

انواع تیرآهن و سایز های مختلفی دارند که در ساخت و ساز ها استفاده ای گسترده دارند. در این مقاله با حداکثر طول تیرآهن در سقف مورد استفاده در سازه ها آشنا شدید و نیز می توانید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا