ریخته گری فلز یکی از روشهای تولید قطعات فلزی است که در آن مواد فلزی در قالب های مختلف با استفاده از قالب های چدنی یا فلزی، با استفاده از فرآیند ذوب و ریخته گری به شکل قطعات تبدیل میشوند. این روش برای تولید قطعات با شکلها و اندازه های مختلف استفاده میشود.
ریخته گری فلز به دلیل امکان تولید قطعات با شکل های پیچیده و دقت بالا، هزینه تولید کمتر و زمان تولید کوتاه تر، به عنوان یکی از روشهای پرکاربرد تولید قطعات در صنایع مختلف شناخته می شود.
قیمت فولاد تولیدی در این روش بسته به پیچیدگی قالب و روش ریخته گری که انجام می شود متفاوت است.
هدف ریخته گری کنترل پارامتر های ذیل برای رسیدن به قطعه ای سالم، با شکل و خواص متالورژیکی معین می باشد.
تقسیم بندی روش های ریخته گری از نظر توزیع فشار
مزایای ریخته گری در قالب های دائمی
روش های ریخته گری در قالب های دائم
روش ریخته گری ریژه فرایندی است که طی آن مذاب با استفاده از نیروی گرانشی (جاذبه زمین) و بدون دخالت گاز، خلاء و یا نیروی گریز از مرکز به درون قالب جریان پیدا می کند و به شکل محفظه قالب در آمده و منجمد می شود.
در این روش وزن مذاب عامل پر کننده قالب است.
ماهیچه های قالب ساده در این روش از جنس فلز و قالب های پیچیده از جنس ماسه یا گچ می باشد.
روش ریژه در تولید قطعات در تعداد زیاد و ضخامت دیواره نسبتا یکنواخت استفاده می شود.
آلومینیم، منیزیم، مس، روی، چدن خاکستری
بسته به عوامل می تواند بین 100 بار الی 25000 بار ریخته گری و یا حتی بیشتر در نظر گرفته شود
این متد در واقع روش بهبود یافته ی ریخته گری در قالب های دائمی است. مواد مذاب با فشار معین داخل قالب تزریق شده و در همان حالت یعنی تحت فشار مواد مذاب منجمد می شوند و امکان تولید قطعات با استحکام بالا را فراهم می کنند. ریخته گری تحت فشار سریع ترین روش ریخته گری برای ساخت قطعات فلزی است.
یکی از مزایای این روش، تولید قطعات بسیار نازک و همچنین با استحکام بسیار زیاد است.
در روش تحت فشار، امکان تولید قطات پیچیده تر وجود دارد و از لحاظ مُک و حفره گازی و انقباض و خواص مکانیکی شرایط بهتری نسبت به روش ریژه دارد.
تفاوت اصلی روش ریژه و تحت فشار، در نحوه پر کردن قالب است
1.محفظه گرم
ریخته گری تحت فشار بالا محفظه گرم مناسب برای آلیاژ های روی- سرب- قلع
2.محفظه سرد
ریخته گری تحت فشار بالا محفظه سرد مناسب برای آلومینیم – منیزیم- مس کاربرد دارد
قالب به شکل افقی قرار می گیرد و برای باز و بسته شدن، نیمه بالایی قالب در جهت عمودی حرکت می کند.
در این روش قالب بر اساس درخواست و نظر و مشخصات سفارش دهنده (مشتری) ساخته می شود. سپس واکس به داخل قالب برای گرفتن شکل مناسب تزریق می شود و سپس به راهبار و سایر اجزای سیستم راهگاهی جوش داده شده وصل می شود تا شکل یک درخت را به خود بگیرد.
در مرحله بعدی این پوسته حرارت داده شده تا جایی که گرم شود و واکس داخلی آن حذف یا اصطلاحا پخته شود. بعد از این مرحله مذاب به داخل پوسته ی تو خالی هدایت می شود. بعد از مرحله انجماد و خنک شدن قطعات فلزی از درخت جدا شده و تمیزکاری و پرداخت کاری می شوند.
این روش برای گستره زیادی از فلزات قابل استفاده است .
در این روش، قالب مورد استفاده، بر روی یک مایع فلزی (مانند آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیومی) قرار می گیرد. سپس، با تزریق گاز در مایع فلزی، قالب درون آن شناور می شود. بعد از سرد شدن فلز، قالب از آن جدا می شود.
در این روش، فلزات مذاب در یک قالب فلزی ریخته می شوند. قالب فلزی حرارت داده شده و فلزات درون آن ریخته می شوند. بعد از سرد شدن فلز، قالب باز می شود و قطعه ریخته شده از قالب جدا می شوند.
در روش شمعی، قالب با استفاده از موم ایجاد می شود. ابتدا موم در قالب قرار داده می شود و سپس فلز مذاب (مانند برنج و آلیاژهای مسی) به داخل قالب تزریق می شود. بعد از سرد شدن فلز، موم از داخل قالب حذف می شود.
این روش یکی از جدیدترین روش های ریخته گری فلز است که با استفاده از فناوری چاپ سه بعدی صورت می گیرد. در این روش، با استفاده از پودر فلزی و یک لیزر، قطعه مورد نظر طراحی و ساخته می شود.
نتیجه گیری
ریخته گری تحت فشار یکی از روش های بسیار دقیق و پرکاربرد برای تولید قطعات فلزی با شکل های پیچیده و ابعاد دقیق است. با اعمال فشار زیاد بر روی فلز مذاب و تزریق آن به داخل قالب، قطعاتی با سطح صاف، استحکام بالا و تکرارپذیری خوب تولید می شود.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام*
ایمیل*
وبسایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δ
صفحه نخست
محصولات
تلگرام
اینستاگرام