logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

ناودانی سنگین چیست

ناودانی
فهرست مطالب

ناودانی سنگین تفاوت های اساسی در کاربردهای خود در مقایسه با ناودانی های سبک وزن دارند. معمولاً در ساخت سازه هایی مانند خرپا، پل و ستون استفاده می شود.

ناودانی سنگین

ناودانی فولادی سنگین از نظر وزن کاملا مطابق با استانداردهای جدول مهندسی می باشد. به عبارت دیگر وزن و ابعاد این نوع ناودانی فولادی با جداول استاندارد مهندسی همخوانی دارد. این ناودانی های سنگین هم تولید داخل و هم از برخی کارخانه های اروپایی وارد می شود و به راحتی می توان آن ها را از شرکت های معتبر و متخصص در خرید و فروش محصولات فولادی خریداری کرد.

ناودانی های فولادی سنگین تفاوت های اساسی در کاربردهای خود در مقایسه با پروفیل های سبک وزن دارند. معمولاً در ساخت سازه هایی مانند خرپا، پل و ستون استفاده می شود.
در واقع این محصولات با توجه به ابعاد مشخص شده در جدول محاسبه آماری تولید می شوند. ناودانی های فولادی سنگین در انواع مختلفی تولید می شوند و طبق استانداردهای مختلفی تولید می شوند. در برخی از کارخانجات ایرانی و توسط برخی سازندگان اروپایی از استاندارد UNP برای تولید این ناودانی ها استفاده می شود. این دسته شامل ناودانی های سنگین به سبک اروپایی و ناودانی های سبک اروپایی هم پا می شود. عیار ناودانی فولادی موجود در بازار می تواند نشان دهنده استاندارد تولید باشد. به عنوان مثال، ناودانی با گریدهای 40 تا 400 بر اساس استاندارد DIN-1026 تولید می شوند، در حالی که ناودانی با گریدهای 80 تا 180 مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی هستند. این محصولات در ساخت سازه هایی مانند خرپا، تیرها، ستون ها و براکت ها کاربرد دارند.

فرآیند تولید ناودانی سنگین

• پرسی
• فابریک
• نورد گرم و سرد

 

ناودانی UNP

تولید به روش پرسی

در تولید به روش پرسی به وسیله دستگاه پرس، شکل داده می شود.

تولید به روش نورد گرم

در روش تولید نورد گرم، فولاد تا دمای بالا، معمولاً در حدود 1100 درجه سانتیگراد گرم می شود. این دمای بالا به فولاد اجازه می دهد تا شکل اصلی خود را حفظ کند و در عین حال ضخامت آن را کاهش دهد و طول آن را برای بهبود کارایی افزایش دهد. سپس فولاد از میان غلتک های مختلف عبور داده می شود تا به شکل ناودانی مورد نظر برسد.

ناودانی-7

 

تولید به روش نورد سرد

ناودانی های فولادی سنگین تولید شده از طریق نورد سرد معمولاً مراحل مشابه نورد گرم را دنبال می کنند اما با یک تفاوت قابل توجه. پس از فرآیند شکل دهی اولیه، فولاد به تدریج تا دمای اتاق خنک می شود. در نتیجه، ناودانی های فولادی سنگین که با استفاده از فرآیند نورد سرد تولید می شوند، معمولاً کیفیت و دقت بالاتری در مقایسه با ناودانی های تولید شده با روش های نورد گرم نشان می دهند.

هر دو فرآیند نورد سرد و گرم مزایای خود را دارند و بر اساس الزامات خاص، استانداردها و ملاحظات کیفیت برای محصول نهایی انتخاب می شوند.

تولید به روش فابریک

در روش تولید فابریک، ناودانی به صورت فابریک از خط تولید شکل دهی خارج می شود و نیازی به عملیات پرس نمی باشد.

 

کاربرد ناودانی سنگین

کاربرد ناودانی سنگین

ناودانی های فولادی سنگین که اغلب به آنها “I-beams” گفته می شود، دارای طیف گسترده ای از کاربردهای مهم و متنوع هستند، از جمله:

• ناودانی سنگین به صورت تکی و دوبل در تیرها استفاده می شود.
• به صورت جفتی و به فرم قوطی در ستون ها بکار برده می شود.
• ناودانی سنگین به صورت تکی و جفتی در بادبندها استفاده می شود.
• به صورت جفتی در تولید خرپا کاربرد دارد.
• استفاده در ساخت اسکلت های فلزی بکار رفته در کامیون ها و ماشین آلات سنگین
• برای تولید لوله در سیستم پایپینگ و پایپ لاین

به صورت جفت یا جداگانه در ساخت خرپا: ناودانی های فولادی سنگین معمولاً به عنوان اجزای اصلی سازه در سازه های خرپایی استفاده می شوند. استحکام و ظرفیت تحمل بار آنها را برای حمایت از سقف ها، پل ها و سایر سازه ها ایده آل می کند.
در شکل گیری ستون ها: از این ناودانی ها برای ایجاد ستون در طرح های مختلف ساختمانی و سازه ای نیز استفاده می شود. آنها پشتیبانی سازه ای لازم را برای بارهای عمودی فراهم می کنند.
در ساخت تیرچه ها: از ناودانی های فولادی سنگین برای ساخت تیرچه ها استفاده می شود که اعضای باربر افقی در ساخت پل و ساختمان هستند. تیرها وزن سازه را توزیع می کنند و بارهای سنگین را تحمل می کنند.

در ساخت تیرها: تیرها، هم افقی و هم عمودی، اجزای حیاتی در ساخت و ساز ساختمان هستند. ناودانی های فولادی سنگین اغلب برای ایجاد این تیرها استفاده می شود که یکپارچگی ساختاری سازه را تضمین می کند.
در پروژه های صنعتی و زیرساختی: این ناودانی ها به دلیل ظرفیت تحمل بارهای قابل توجه، در پروژه های مختلف صنعتی و زیرساختی کاربرد پیدا می کنند. از آنها در ساخت سکوها، قاب ها و تکیه گاه ها در صنایعی مانند تولید، کشتی سازی و حمل و نقل استفاده می شود.

 

روش تولید ناودانی سنگین
کاربرد خاص ناودانی های فولادی سنگین به نیازهای پروژه و ظرفیت باربری مورد نیاز بستگی دارد. ابعاد، اندازه‌ها و سایر مشخصات توسط استانداردهای بین‌المللی تعریف می‌شوند و از یکپارچگی ساختاری و عملکرد آنها در کاربردهای مختلف اطمینان می‌دهند. این استانداردها شامل اطلاعات مربوط به سطح، ابعاد، وزن و سایر جزئیات فنی لازم برای اهداف ساخت و ساز و مهندسی است.
ناودانی فولاد سنگین استاندارد اروپایی معروف به UNP (پروفیل U شکل) در سال های اخیر در بازار ایران عرضه شده است. پروفیل های UNP بخشی از دسته گسترده تر ناودانی های فولادی سنگین هستند و به دلیل استحکام و ظرفیت باربری بالا شناخته می شوند.

ناودانی های UNP معمولاً در مقایسه با سایر ناودانی های موجود در بازار سنگین تر هستند. آنها اغلب در پروژه های بزرگ مقیاس و کاربردهای صنعتی استفاده می شوند، در درجه اول به دلیل وزن قابل توجهی که از ضخامت بیشتر آنها حاصل می شود. این ناودانی ها معمولاً در پروژه های صنعتی، سازه ای و ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند که در آن استحکام و قابلیت تحمل بار آنها ضروری است.
ناودانی های UNP مطابق با استاندارد اروپایی DIN 1026 تولید می شوند و در سایزهای مختلف از 40 تا 400 تولید می شوند و به دلیل در دسترس بودن و رعایت استانداردهای اروپایی، اغلب از کارخانه های ترکیه وارد ایران می شوند.
انتخاب استفاده از ناودانی های UNP به نیازهای خاص یک پروژه و نیازهای ساختاری بستگی دارد. ناودانی های UNP به دلیل توانایی آنها در تحمل بارهای سنگین و سازگاری با استانداردهای بین المللی مورد توجه قرار می گیرند و آنها را به انتخابی مطمئن برای کاربردهای مختلف ساخت و ساز و مهندسی تبدیل می کند.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا