فهرست مطالب
صنعت ساختمان سازی، به عنوان یکی از صنعت های مهم، مدام در حال پیشرفت است تا جوابگوی نیاز جمعیت رو به رشد جهان باشد. برای اینکه این صنعت مهم بیشترین بازدهی، بهترین کیفیت و عالی ترین استحکام را ارائه دهد؛ نیاز است که مصالح و ابزارهای آن از جمله مقاطع آهنی و فولادی همگام با متد روز پیش روند. در میان انواع مختلف مقاطع آهنی و فولادی، تیرآهن یکی از مهمترین مقاطعی است که نقش مهم اسکلت بندی یک بنا را به عهده دارد. اکثر مردم در واقع نمی دانند که تیرآهن چیست و انواع آن کدام است و چه تفاوت ها و کاربردهایی دارند. در این مقاله برآنیم که به بررسی انواع تیرآهن، تفاوت و کاربردهایشان بپردازیم. همچنین تفاوت تیرآهن و هاش را بررسی خواهیم کرد.
در سال های دور، اساس ساخت و سازها، با سنگ و تیرهای چوبی بود؛ اما امروزه با پیشرفت معماری، تیرهای چوبی جای خود را به تیرهای آهنی داده اند. تیرآهن به عنوان یکی از محصولات نهایی فولاد، از پرکاربردترین و موثرترین مصالح در پروژه های صنعتی و ساختمان سازی است که وظیفه اصلی آن، تحمل تنش های حاصل از نیروهای وارد شده بر آن است. این مقطع فولادی، انواع مختلفی دارد و کارخانه های متعددی در ایران تولیدکننده این محصول هستند.
تیرآهن دارای چهار نوع استاندارد شناخته شده است: • تیرآهن IPE (استاندارد اروپا و ایران): این تیرآهن همان تیرآهن معمولی است که ضخامت بال ثابتی دارد و طبق استانداردهای اروپا تولید می شود. به شکل I بوده و در ستون ها کاربرد دارد. • تیرآهن INP (استاندارد چین و روسیه): این تیرآهن طبق استانداردهای چین و روسیه تولید می شود و به شکل I در بازار یافت می شود. فرق آن با نوع قبلی در کاهش ضخامت بال با فاصله گرفتن از جان تیرآهن است. • تیرآهن IPB (بال پهن): تیرآهن عریض یا بال پهن که به نام تیرآهن هاش نیز شناخته می شود. • تیرآهن لانه زنبوری CPE: این تیرآهن در قسمت جان دارای مقطعی ذوزنقه ای یا دایره ای به شکل لانه زنبور است.
آنگونه که از شواهد و قرائن برمی آید، تیرآهن موجب افزایش مقاومت و استحکام سازه می شود و در ضمن استفاده از تیرآهن بسیار مقرون به صرفه و ارزان است. حال به شکل جزئی تر، بعضی از مزایا و معایب استفاده از تیرآهن در صنعت ساختمان سازی را با هم در این بخش بررسی میکنیم. این موارد عبارتند از:
مزایای استفاده از تیرآهن
• قیمت مناسب و بسیار مقرون به صرفه • نصب سریع و مناسب • دوام خوب و مقاومت بالا • امکان بازسازی • اتصال چند قطعه به هم
معایب استفاده از تیرآهن
• ضعف در دمای بالا • خوردگی در مقابل عوامل خارجی
کاربرد تیرآهن
• در اسکلت فلزی ساختمان و یا سازه های فولادی • برای ایمن سازی سازه ها در شرایط سخت آب و هوایی
طبق استاندارد تعریف شده، تیرآهن به سه دسته تیرآهن IPE(معمولی)، تیرآهن INP و تیرآهن IPB(هاش) تقسیم می شود. تیرآهن بال پهن IPB که به آن تیرآهن هاش(H)، نیز می گویند؛ از طول بال و طول جان یکسانی برخودار است. این تیرآهن یکی از مقاطع بسیار مستحکمی است که با استفاده از عملیات نورد گرم تولید می شود و از جمله مهمترین و پرکاربردترین انواع تیرهای آهنی است که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. این تیرآهن در مقایسه با تیرآهن های معمولی یا آی (I) دارای بال های با ضخامت و پهنای بیشتری هستند و به همین دلیل سنگین تر از تیرآهن های معمولی هستند. تیرآهن هاش به دو گروه سبک و سنگین دسته بندی می شوند. این نوع تیرآهن در صنعت برج سازی، پل سازی و صنایع از این دست کاربرد وسیعی دارد و بسیار پرطرفدار است. این تیرآهن بعد از تیرآهن های معمولی IPE توسط شرکت بثهلم (Bethlehem) ابداع و تولید شد که یک اختراع مهم با کاربردهای فراوان در ساخت و ساز و صنعت جهان به حساب می آید. این تیرآهن در تولید تیر و خرپا استفاده میشود.
تیرآهن هاش بر اساس ضخامت بال ها به سه دسته تقسیم می شود:
تیرآهن معمولا در سایز 6 تا 14 متر تولید و به بازار عرضه می شود. از جمله معروف ترین استانداردها برای تولید پروفیل ساختمانی، استاندارد اروپایی است. در ایران نیز از این استاندارد برای تهیه انواع پروفیل استفاده می شود. هر اندازه قطر تیرآهن بیشتر باشد، بالطبع می تواند مقاومت بالاتری در برابر فشار و وزن از خود نشان دهد. این تیرآهن از سایزهای تولیدی متنوعی برخوردار است که از سایز ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیمتر را دربرمی گیرد؛ سایزهای بالای ۷۰۰ میلیمتر، فقط برای مصارف خاص هستند.
مزایای تیرآهن هاش
معایب استفاده از تیرآهن هاش
باوجود استحکام و مقاومت خوب؛ در برابر خوردگی و اکسیداسیون نسبت به دیگر تیرآهن ها ضعیف عمل می کند. در برابر دمای بالا مقاومت پایینی نسبت به تیرآهن های دیگر دارد. برای نصب این تیرآهن از جوش خاصی استفاده می شود که این روش جوش، قیمت بالایی نیز دارد.
کاربرد تیرآهن هاش
اختراع تیرآهن هاش، موجب تغییر و تحول زیادی در ساخت سازه های صنعتی شد به گونه ای که امروزه در سراسر دنیا برای بسیاری از پروژه های صنعتی و عمرانی که نیاز به مقاومت و استحکام بالایی دارد، از این تیرآهن استفاده می شود. برخی از مهم ترین کاربردهای این تیرآهن عبارتند از:
همانطور که در مطالب قبلی ملاحظه کردید، تیرآهن و هاش هر دو تفاوت هایی با هم دارند. اما در این بخش این تفاوت ها را از جهات مختلف بررسی می کنیم.
با توجه به مطالبی که ارائه شد؛ می توان چنین برداشت کرد که تیرآهن معمولی و تیرآهن هاش دارای انواع مختلف و تفاوت های متعددی هم هستند، که هر کدام دارای کاربرد و مقاومت خاصی هستند که توسط کارشناسان حرفه ای مشخص می شود. به همین دلیل نوع هاش سنگین در کشورمان بیشترین کاربرد و استفاده را دارد و بیشتر تولیدکنندگان در ایران از این نوع هاش استفاده می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و قیمت روز تیرآهن و هاش می توانید با کارشناسان فولاد حامیران تماس حاصل کنید و یا در صفحه هر محصول اطلاعات لازم را کسب کنید.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نام*
ایمیل*
وبسایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δ
صفحه نخست
محصولات
تلگرام
اینستاگرام