logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

انواع فولاد زنگ نزن

انواع فولاد زنگ نزن

در حالی که هزاران نوع مختلف آلیاژ فولاد ضد زنگ قابل تولید وجود دارد با این حال می توان انواع فولاد زنگ نزن را در سه دسته بندی اصلی و پنج دسته بندی کلی زیر تقسیم کرد.

فولاد زنگ نزن آستنیتی

فولاد های زنگ نزن آستنیتی معمولاً هنگام قرار گرفتن در معرض محیط آبی قلیایی غلیظ و بدون هوادهی در دمای بالاتر از 60 درجه سانتیگراد، نرخ خوردگی بالایی را از خود نشان می دهند. این نرخ خوردگی معمولا بین 0.2 الی 0.5 در سال می باشد.

فولاد آستنیتی نوعی فولاد ضد زنگ است که حاوی آستنیت است. حاوی درصد بالایی از نیکل و کروم است که توانایی آن را برای شکل‌ دهی و جوش دادن آسان به هر شکلی افزایش می‌دهد و همچنین استحکام و مقاومت زیادی در برابر خوردگی ایجاد می‌کند. این نوع فلز محبوب ترین و مطلوب ترین فلز برای مصارف صنعتی است. فولاد های زنگ نزن آستنیتی در اجزای گرمایشی نیروگاه‌ های هسته‌ای و معمولی و در صنایعی که در دماهای برودتی پایین (150- درجه سانتیگراد، 238- درجه فارنهایت) کار می‌کنند، استفاده می‌شوند.

این فولاد ضد زنگ دو ویژگی اصلی دارد.

اول اینکه در طول تولید فولاد زنگ نزن آستنیتی مقدار زیادی کروم وجود دارد. اقلام تولید شده با این ماده در برابر خوردگی مقاوم تر هستند.

دوم، نگیر هستند، یعنی این فولاد غیر مغناطیسی می باشد. اگرچه می توانند با فرآیند شکل دهی سرد مغناطیسی شوند. فولاد های آستنیتی رایج ترین نوع آلیاژ های فولاد های ضد زنگ هستند.

کاربرد های فولاد های آستنیتی  

  • خودرو
  • هواپیما
  • ظروف آشپزی
  • تجهیزات مواد غذایی و آشامیدنی
  • تجهیزات صنعتی
انواع فولاد زنگ نزن

فولاد زنگ نزن فریتی

این نوع فولاد ضد زنگ دومین نوع متداول فولاد های آلیاژی و همچنین مغناطیسی می باشد. فولاد های تولید شده با این آلیاژ را می توان از طریق شکل دهی سرد سخت کرد و همچنین به دلیل محتوای نیکل پایین تر از سایر انواع فولاد های زنگ نزن ارزان تر است.

فولاد های ضد زنگ فریتی مقاومت خوبی در برابر حرارت و خوردگی دارند. به ویژه در برابر ترک خوردگی تنش کلرید بسیار مقاوم هستند، اگرچه خواص مکانیکی مانند چقرمگی در دمای پایین، عموماً ضعیف‌ تر از گرید های آستنیتی هستند.

 

انواع فولاد ضد زنگ

فولاد زنگ نزن مارتنزیتی

استحکام و سختی بالا،  فولاد های ضد زنگ مارتنزیتی را از سایر خانواده های فولاد ضد زنگ متمایز می کند. خنک سازی پس از آستنیته شدن در هوا، آب یا روغن بسته به گرید فولاد انجام می شود. اگر کاربرد مورد نظر نیاز به سختی بالایی داشته باشد (مانند چاقوها، HRC55)، فقط تنش زدایی انجام خواهد شد.

فولاد های زنگ نزن مارتنزیتی معمولاً به منظور به دست آوردن خواص مکانیکی مفید، یعنی سطح معینی از چقرمگی (A5 ≥ 15٪) خمیر می شوند.لازم به ذکر است که  فولاد های زنگ نزن مارتنزیتی دارای مقاومت در برابر خوردگی بالا در ترکیب با استحکام و چقرمگی نسبتا بالا هستند.

فولاد ضد زنگ مارتنزیتی در کاربرد هایی که به استحکام کششی بالا یا مقاومت زیادی در برابر ضربه نیاز است استفاده می شود. در بسیاری از موارد، این ماده همچنین با یک پوشش پلیمری محافظ برای بهبود مقاومت در برابر خوردگی ترکیب می‌شود.

کاربرد های معمول برای گرید های فولاد ضد زنگ مارتنزیتی

  • ظرف و ظروف
  • ابزار جراحی و دندانپزشکی
  • اتصال دهنده ها، فنرها و بلبرینگ ها
  • صفحات پرس
  • توربین های بخار و گاز
high-pressure tank with cap

فولادهای زنگ نزن دوبلکس (فریتی-آستنیتی)

این نام گذاری از ترکیب این فولاد گرفته شده بطوری که نیمی از این نوع فولاد زنگ نزن از آستنیت و نیمی دیگر از فریت ساخته شده است.

به ویژه در برابرخوردگی حفره ای ناشی از کلرید،  استحکام کششی بالاتری دارند. فولاد های زنگ نزن دوبلکس به دلیل خواص فیزیکی و مقاومت شیمیایی به طور گسترده در صنعت نفت و گاز برای سیستم های لوله کشی یا به عنوان خطوط لوله و مخازن تحت فشار در صنعت پتروشیمی استفاده می شوند.

جهت اطلاع از پروفیل صنعتی کلیک نمایید.

 

علاوه بر این، چقرمگی و شکل پذیری را در مقایسه با فولاد زنگ نزن فریتی بهبود بخشیده اند. فولاد ضد زنگ دوبلکس (نوع-2205) مقاومت در برابر خوردگی خوبی را در سطوح کلرید متوسط از خود نشان می دهد.

انواع فولاد زنگ نزن

فولاد های زنگ نزن رسوب سختی

فولاد های زنگ نزن رسوب سختی سطوح قابل توجهی از استحکام و سختی بالا را در طیف بسیار گسترده ای ارائه می دهند. به استثنای آلیاژ های مارتنزیتی (به عنوان مثال 1.4542) شکل پذیری سرد رضایت بخش است.

گرید های رسوب سختی دارای محتوای آلیاژی بالاتری نسبت به گرید های فولاد مارتنزیتی هستند. آنها حاوی نیکل هستند و به منظور سخت شدن، با مس، آلومینیوم، تیتانیوم، نیوبیم و مولیبدن آلیاژ می شوند. بسته به ترکیب شیمیایی، ریزساختار آنها پس از عملیات حرارتی نهایی آستنیتی، نیمه آستنیتی یا مارتنزیتی است.

این دسته از فولاد ضد زنگ از آلیاژ های بادوام و مقاوم در برابر خوردگی با استحکام استثنایی تشکیل شده است. آنها را می توان برای استحکام سه تا چهار برابر فولاد زنگ نزن آستنیتی استاندارد سخت کرد.

کاربرد های معمولی برای درجات رسوب سختی

  • حلقه های نگهدارنده، نگهدارنده فنر، فنر 
  • زنجیر، سوپاپ و چرخ دنده
  • قطعات هواپیما
  • مخازن تحت فشار و مهر و موم

پیشنهاد مطالعه:

در بخش کاربرد های معمولی برای درجات رسوب سختی و کاربرد های معمول برای گرید های فولاد ضد زنگ مارتنزیتی در رباطه با ساخت فنر از این دسته فولاد صحبت شده است. درصورتی که علاقه مند به دریافت اطلااعات از فولاد فنر هستید بر روی عبارت فولاد فنر کلیک نمایید. 

انواع فولاد زنگ نزن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا