logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo
قبل
بعدی

نبشی

معرفی انواع نبشی

یکی از مهم¬ترین مصالح و پروفیل ساختمانی، نبشی است که بصورت مفرد و یا مرکب در پروژه های عمرانی, ساختمانی و نیز صنعتی بکار برده ¬می¬شود. علاوه بر این می توان از نبشی به صورت ترکیبی و با استفاده از وسایل و سازه های دیگر استفاده نمود. اصطلاح نبشی از کلمه¬ی نبش، به معنی کنج و پیچ گرفته شده¬است. سطح مقطع نبشی، بصورت دو ضلع عمود برهم می¬باشد.

انواع نبشی

نبشی¬ها از لحاظ نوع تولید به دو نوع نبشی پرسی و نبشی فابریک دسته¬بندی می¬شوند.

نبشی پرسی

این نوع نبشی از یک ورق با طول ۶ متر که از وسط عرض ورق خم شده¬است، می¬سازند و به آن شکل می¬دهند. درواقع ماهیت اولیه این مقطع از ورق فولادی می¬باشد.

نبشی فابریک

این نوع نبشی ازهمان ابتدای فرآیند تولید به شکل نبشی از خط تولید خارج می گردد . از لحاظ شکل ظاهری نیز نبشی ها را طبقه بندی می کنند که بر اساس این دسته بندی نبشی های را به دو نوع نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می کنند که از ظاهرشان می توان متوجه تفاوت بین آنها شد. نبشـی¬ها از لحاظ نوع ظاهری به دو نوع نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی دسته¬بندی می¬شوند. نبشی بال مساوی شکل ظاهری نبشی بال مساوی شبیه به حرف L انگلیسی می¬باشد. به عنوان مثال L200 یعنی نبشی بال مساوی با اندازه 200 میلی‌متر. در واقع زمانی که بال¬های نبشی برابر باشند، نبشی بال مساوی است.

نبشی بال نامساوی

در صورتی که بال¬های نبشی برابر نباشند، نبشی بال نامساوی است. اگر نبشی بال نامساوی باشد در نقشه سایز به صورت L100*200 نمایش داده می¬شود یعنی یک بال آن 200 و بال دیگر 100 میلی‌متر است. جدای از این ها از نظر جنس و ترکیب شیمیایی به کار رفته در نبشی می¬توان دو نوع مرغوب آن را که در بازار موجود است، در اینجا معرفی کرد: نبشی گالوانیزه ورق این نوع نبشی با روی خالص پوشانده شده¬است و کاملا ضد زنگ است. درنتیجه برای نواحی مرطوب بسیار به درد بخور و پرکاربرد است. این نوع نبشی به قدری مقاوم است که در حتی در صورت شکستن هم دچار خوردگی نمی¬شود. علت این امر آن است که بین آهن و روی نوعی پیل الکتروشیمیایی ساخته می شود که روی در آن نقش آند و آهن نقش کاتد را ایفا می کنند. چون روی از آهن فعال تر است، در آهن اکسید می شود. یعنی پتانسیل احیاء آن نسبت به آهن کمتر و پتانسیل اکسید آن بیشتر از آهن است. نبشی اسپیرال نوعی از نبشی با بال مساوی سبک که از سایز ۲۰*۲۰*۲ تا ۵۰*۵۰*۵ تولید می شود. اسپیرال یک متریال بسیار انعطاف پذیر است که در حین سوراخ کاری هم خیلی آسیب نمی بیند. در بازار، نبشی اسپیرال با عنوان گرم نورد دیده ی بال مساوی شناخته می شوند. نبشی ضدزنگ این نبشی از فولاد ضد¬زنگ ساخته شده¬است. فولاد ضد¬زنگ فولادی است که در آن برای بهبود مقاومت به خوردگی، به روش آلیاژسازی، از افزودن عنصر کروم به ترکیب، استفاده شده¬است. وجود کروم در ترکیب این فولاد، تأثیر چشمگیری در افزایش مقاومت به خوردگی دارد. بنابراین می¬توان از نبشی ضد¬زنگ در کاربردهایی با حساسیت بالاتر، مثلاً ساخت دکل¬های مخابراتی یا برج¬های مرتفع و یا در محیط¬های دریایی استفاده نمود..

کاربرد نبشی

نبشی جزو مهمترین مقاطعی است که در ساختمان سازی و صنعت استفاده می¬شود. نبشـی¬ها کاربرد زیادی در سازه¬های فلزی دارند که بسته به طرح ارائه شده توسط مهندسین به صورت شاخه¬ای و یا خرد شده(نبشی لقمه) به کار برده می¬شوند. از جمله کاربرد آن در عضو بادبندی، ساخت خرپا، سازه های LSF دکل¬های انتقال نیرو و انواع قاب-های فلزی به کار رفته در ماشین آلات و تجهیزات صنعتی می¬باشد. به طور معمول استفاده از نبشی¬های با سایز ۵۰ تا ۱۵۰ میلیمتر در جهت اتصال پل¬ها به ستون¬ها، تیر آهن¬ها به بیم¬های باربر، ستون¬ها به صفحات درفونداسیون در ساختمان¬سازی و در صنعت می¬باشد. در برخی سازه¬ها، مثل سازه¬های مرتبط به آسانسورها از نبشی¬های خرد شده استفاده می¬شود که با عنوان نبشی لقمه شناخته می¬شوند. در سقف¬های کرمیت برای بال بالایی تیرچه نبشی، تسمه یا ناودانی بکار برده می¬شود و در درون بتن پوششی قرار می¬گیرد. برای اتصالات ساده در سازه از نبشی استفاده می¬کنند انواع اتصال ساده عبارتند از: اتصال نبشی جان، اتصال با نبشی نشیمنی ( تقویت نشده ) و ( تقویت شده )، اتصال نیم گیردار ( نیم صلب ) اتصال گیردار ( صلب ) وغیره...

مشخصات نبشی

نبشی ها را بر اساس دو شاخصه¬ی طول بال¬ها و ضخامت بال¬ها شناسایی می¬کنند. به این صورت که منظور از نبشی 40*40*4 این است که طول بال¬های آن 40 میلی¬متر و ضخامت بال¬های آن 4 میلی¬متر است .

وزن نبشی

از طریق فرمول زیر می‌توانیم وزن تقریبی نبشی را محاسبه کنیم: ضخامت نبشی (متر) × طول (متر) × اندازه بال ها (متر) × ۷۸۵۰ × ۲ = وزن محصول (کیلوگرم) استانداردهای نبشی نبشی استانداردهای مخصوص به خود را دارد که در کشورهای مختلف به صورت زیر می¬باشد: • DIN EN 10056-1 • ASME S1-36 • ASTM A36 • Gost 8240 • Gost 8510

اسکرول به بالا