logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

همه چیز درباره ی نبشی کشی ساختمان و نحوه اجرای آن

نبشی کشی
فهرست مطالب

سیستم نبشی کشی ساختمان یا مهاربندی نقش مهمی در پایداری و ایمنی ساختمان های مدرن دارند. سیستم مهاربندی یک عنصر سازه ای برای مقاومت در برابر نیروهای جانبی مانند باد، لرزه و سایر بارهایی است که می توانند باعث تاب خوردن یا فروریختن ساختمان شوند. یک سازه مهاربندی با طراحی خوب می تواند توانایی ساختمان را برای مقاومت در برابر این نیروها بهبود بخشد و آسیب به سازه و ساکنان آن را به حداقل برساند.

سیستم نبشی کشی چیست

همانطور که قبلاً ذکر شد، ساختمان‌هایی که در برابر بارهای جانبی، از جمله باد و فشار لرزه‌ای آسیب‌پذیر هستند، اغلب از راه‌حل نبشی‌کشی استفاده می‌کنند، زیرا یک سیستم سازه‌ای بسیار مقاوم است. قاب‌های مهاربندی‌شده اغلب از اعضای ساخته‌شده از فولاد سازه‌ای استفاده می‌کنند، زیرا این ماده هم در کشش و هم در فشار استحکام بالایی دارد. بارهای عمودی توسط تیرها و ستون‌های قاب تحمل می‌شوند، در حالی که سازه مهاربندی بارهای جانبی را تحمل می‌کند.
قیمت نبشی نیز یکی از عواملی است که باید در نظر گرفته شود، چرا که انتخاب مواد مناسب می‌تواند تأثیر مستقیم بر هزینه‌های ساخت و ساز داشته باشد. با این وجود، قرار دادن نبشی‌کشی ممکن است چالش‌برانگیز باشد زیرا ممکن است ظاهر کلی نما و نظم نصب پنجره‌ها و درها را مختل کند. در نتیجه، مهاربندی به بخشی جدایی‌ناپذیر از طراحی بسیاری از ساختمان‌های معاصر و پست‌مدرن تبدیل شده است.
سیستم نبشی کشی

تا آنجا که به انواع نبشی کشی سازه مربوط می شود، در زیر آورده شده است:

  • نبشی کشی تکی

از یک عضو مورب برای تثبیت قاب استفاده می کند.

باید در برابر کشش و فشار مقاوم باشد.

  • نبشی کشی متقاطع

از دو عضو مورب که از یکدیگر عبور می کنند استفاده می کند.

در برابر تنش مقاوم است.

می تواند باعث تداخل در بازشوهای پنجره و خمش بیشتر تیرهای کف شود.

  • نبشی کشی K شکل

در ارتفاع وسط به ستون ها متصل می شود.

به انعطاف پذیری بیشتر در نما اجازه می دهد و منجر به خمش کمتر در تیرهای کف می شود.

در مناطق لرزه خیز به دلیل احتمال شکست ستون توصیه نمی شود.

  • نبشی کشی V شکل

دو عضو مورب شکل V را تشکیل می دهند.

می تواند به میزان قابل توجهی ظرفیت کمانش مهاربند فشاری را کاهش دهد.

در مناطق لرزه خیز با سازه های مهاربندی مرکزی استفاده می شود.

قطرهای تکی غیرعادی

می توان از آن برای مهاربندی قاب استفاده کرد.

هدف از نبشی کشی چیست

  • کنترل کمانش تیرهای اصلی

یکی از دلایل اصلی استفاده از مهاربندی در پل کامپوزیتی فولاد-بتن، جلوگیری از کمانش در تیرهای اصلی در حین ساخت است. بتن مرطوب می تواند فشار قابل توجهی بر روی تیرهای فولادی وارد کند که باعث می شود فلنج فشاری به سمت محور کوچک کمانش کند. مهاربندی می تواند مهار جانبی/پیچشی را برای فلنج های فشاری ایجاد کند و از کمانش پیچشی جانبی جلوگیری کند. مقدار کمی بادبند فولادی می تواند مقاومت خمشی تیرهای اصلی را افزایش دهد.

  • توزیع بار

همچنین می توان از مهاربندی برای توزیع اثرات خمشی عمودی بین تیرهای اصلی استفاده کرد و اطمینان حاصل کرد که اثرات جانبی (بار باد و برخورد) بین تمام تیرها مشترک است. این اشتراک به ویژه در خطوط پشتیبانی مهم است، جایی که بارهای جانبی اغلب در یک یاتاقان ثابت یا هدایت شونده مقاومت می کنند. سازه مهاربندی می تواند به اشتراک بارگذاری بین تیرها کمک کند و از حمل بار توسط یک تیر به خصوص در پل های کامپوزیت فولادی در حین ساخت جلوگیری کند.

سیستم‌های مهاربندی می‌توانند جزء شعاعی نیروی حاصل از تغییر جهت فلنج منحنی در پل‌های منحنی در پلان را فراهم کنند. اثرات خمش عمودی اضافی در تیرهای متصل در برابر یک جفت نیرو موثر در فلنج های کششی و فشاری مقاومت می کند.

نبشی کشی ساختمان

  • کنترل ابعادی

مهاربندی می تواند انحرافات بعدی ناشی از بارگذاری نابرابر یا انحراف از هندسه دقیق را کنترل کند. بدون محدودیت، فواصل افقی بین فلنج های تیر مجاور متفاوت خواهد بود و باعث ایجاد مشکلاتی در طول ساخت و ساز می شود، عمدتاً اگر از قالب های دائمی استفاده شود. مهاربندهای کنترلی را می توان برای محدود کردن انحراف و گره زدن تیرها به یکدیگر، اغلب تنها با یک یا دو زاویه، معرفی کرد. باید مراقب بود که مهاربندی بیش از حد بارگذاری نشود و در برابر خستگی آسیب پذیر نباشد.

در حالی که سازه مهاربندی سودمند است، ممکن است بر توزیع بار در سازه تأثیر بگذارد و نیروهای قابل توجهی را جذب کند، به ویژه اگر عرشه پل در عرض آن به طور مساوی بارگذاری نشود. از این رو، طراحی مناسب سیستم های مهاربندی و قرار دادن آنها در نزدیکی یک طرف محل اتصال تیر اصلی برای کنترل ابعاد، اما نه خیلی نزدیک به تضاد با صفحات اتصال، بسیار مهم است.

  • طرح های های نبشی کشی

نقشه های ساخت و ساز نبشی کشی به مهندسان کمک می کند تا بفهمند چگونه قطعات سیستم را برای مقابله با نیروهایی مانند باد و فعالیت لرزه ای به بهترین شکل توزیع کنند. برای تضمین کیفیت بی عیب و نقص نقشه های مهاربندی، همکاری با شرکای آگاه، ماهر و دقیق در زمینه طراحی طرح های معماری، ارائه خدمات CAD معماری با کیفیت بالا و کامل ضروری است.

در حین ساختن نقشه های مهاربندی، چندین ملاحظات احتیاطی برای پشتیبانی از عملکرد لرزه ای قوی باید در نظر گرفته شود:

آنها باید در دو جهت متعامد با یکدیگر حرکت کنند. در سازه هایی با قاب چوبی، آنها باید به موازات دیوارهای بیرونی تراز شوند. وقتی اصلاً عملی است، خطوط باید به طور یکنواخت فاصله داشته باشند. در هنگام ساخت کف و سقف با اسکلت چوبی، امکان انتقال بارهای جانبی بین خطوط ساختمانی مهاربندی وجود دارد.خطوط نبشی کشی باید بتوانند اجزای مهاربندی واقع در خطوط را بپذیرند.

 

نبشی‌کشی ساختمان: راهکاری اساسی برای افزایش استحکام و ایمنی سازه

نبشی‌کشی ساختمان یکی از مراحل حیاتی در افزایش استحکام و پایداری سازه به شمار می‌رود. با اجرای صحیح و اصولی این فرآیند، بارهای وارد بر سازه به‌طور متعادل توزیع شده و ساختمان در برابر نیروهای جانبی مانند زلزله مقاوم‌تر می‌شود. انتخاب مواد باکیفیت، استفاده از تکنیک‌های مناسب و رعایت استانداردهای فنی در نصب و جوشکاری نبشی‌ها، همگی از عواملی هستند که بر دوام و ایمنی سازه تأثیر مستقیم دارند. در نهایت، نبشی‌کشی به‌عنوان بخشی کلیدی از فرآیند ساخت، به بهبود یکپارچگی و استحکام ساختمان کمک شایانی می‌کند و اهمیت آن در مراحل مختلف ساخت نباید نادیده گرفته شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا