logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

تقسیم بندی الکترود جوشکاری

تقسیم بندی الکترود

از انواع الکترود جوشکاری برای اتصال دو سطح فلزی یا مواد مشابه استفاده می شود. ضخامت، جنس و نوع کاربرد قطعه کار به طور مستقیم با انتخاب الکترود مصرفی مورد استفاده برای جوش نهایی مرتبط است. انتخاب الکترود جوش مناسب برای دستیابی به یک جوش موفق و با کیفیت که نیازهای خاص پروژه جوشکاری را برآورده می کند، بسیار مهم است.

تقسیم بندی الکترود جوشکاری :

  1. قطر
  2. نوع پوشش
  3. ساخت
  4. جنس مفتول
  5. ضخامت پوشش

انواع الکترودهای جوش بر اساس نوع پوشش

دومین عامل مهم، جنس پوشش روی هر الکترود است. پنج دسته اصلی مواد عایق و پوشش برای الکترودها وجود دارد که هر کدام به چند ماده و زیر دسته تقسیم می شوند.

1- الکترود قلیایی

محبوب ترین و پرکاربردترین الکترود جوش مصرفی که خود دارای چندین مدل بر اساس ترکیب مواد به کار رفته در عایق می باشد. در انواع مختلفی مانند فلوراید کلسیم، کربنات منیزیم و کربنات کلسیم موجود است. این محصول در بسیاری از کاربردها مانند مخازن جوشکاری، موتورخانه، کشتی سازی، نیروگاه ها، قطعات در معرض امواج و تشعشعات و غیره کاربرد دارد. الکترودهای پایه دارای پاشش ذرات کم هستند. وجود نرمی، عدم تلاطم و ایجاد گاز محافظ بر روی سطح جوش به دلیل تولید مونوکسید کربن و دی اکسید کربن از ذوب عایق این الکترود باعث بهبود کیفیت جوش می شود. عدم وجود نقص در جوش نهایی، مقاومت در برابر ضربه و چسبندگی سرباره در نوک آن، جوشکاری عمودی با الکترودهای پایه را امکان پذیر می کند.

از سوی دیگر، الکترودهای پایه در جریان DC نیاز به تنظیم دقیق آمپراژ و حفظ فاصله ثابت از سطح کار برای دستیابی به بهترین نتایج دارند. بنابراین، جوشکاران باتجربه و کسانی که سطح مهارت بالاتری دارند معمولاً هنگام کار با این الکترودها عملکرد بهتری خواهند داشت. یکی از پرکاربردترین مدل های الکترودهای پایه کد 7018 است.

جهت اطلاع از قیمت الکترود جوشکاری کلیک نمایید.

 

2- الکترودهای روتیل

دو نوع متداول شناخته شده پوشش الکترود روتیل از دی اکسید تیتانیوم و پودر آهن ساخته شده اند. برخلاف الکترودهای پایه، الکترودهای روتیل به دلیل سهولت شروع قوس به راحتی توسط همه افراد قابل استفاده هستند. پودر تیتانیوم و آهن موجود در هر دو نوع قوس را تثبیت می کند و برای استفاده با جریان های AC و DC مناسب است. این پایداری سریع قوس و چگالی مناسب سرباره، الکترودهای روتیل را برای جوشکاری در گوشه‌ها، موقعیت‌های مسطح، بالای سر و نواحی چالش‌برانگیز مناسب می‌سازد و همچنین می‌توان آنها را روی فلزات غیرآهنی مانند آلومینیوم استفاده کرد. الکترودهای روتیل عمدتاً برای اتصال ورقه های نازک و کاربردهای عمومی استفاده می شوند و یک مهره جوش ثابت با حداقل پاشش و ظاهری دلپذیر ارائه می دهند. یکی از شناخته شده ترین این الکترودها، الکترود 6013 است.

3- الکترودهای سلولزی

شاید در کتابچه راهنمای کاربر برخی از دستگاه های جوش اینورتر خانگی متوجه شده باشید که امکان کار با انواع الکترودها به جز الکترودهای سلولزی ذکر شده است. برعکس، در اینورترهای جوشکاری که برای کار با الکترودهای سلولزی طراحی شده اند، بر این جنبه تاکید شده است. دلیل این ویژگی در خود فرآیند جوشکاری نهفته است. الکترودهای سلولزی با پوشش‌های مختلفی مانند سدیم سلولز و پتاسیم سلولز عرضه می‌شوند. در اولی معمولاً 30 درصد سلولز استفاده می شود و در دومی 40 درصد از این ماده با پودر آهن ترکیب می شود. هنگامی که این الکترودها می سوزند، گازهای هیدروژن و دی اکسید کربن تولید می کنند که به طور کامل از حوضچه مذاب محافظت می کند و باعث یونیزاسیون می شود.

برای اطلاعات بیشتر درباره الکترودها می توانید به مقاله همه دسته بندی الکترودها مراجعه نمایید.

 

الکترود 6013

 

الکترودهای سلولزی فقط برای منابع برق جریان مستقیم (DC) مناسب هستند و به طور گسترده در صنایعی مانند جوشکاری لوله، تاسیسات گاز، پتروشیمی و صنعت نفت استفاده می شوند. اما به دلیل وجود مواد فرار در پوشش و وجود سرباره نازک و غیر چسبنده، مقدار قابل توجهی دود در حین جوشکاری تولید می شود. دو مدل شناخته شده از الکترودهای سلولزی، الکترودهای 6010 و 6011 هستند.

4- الکترودهای اسیدی

الکترودهای اسیدی در ترکیبات مختلفی مانند کربنات منگنز، پوشش‌های آهن-سیلیکون و شار آهن وجود دارند و نسبت به مدل‌های قبلی لایه ضخیم‌تری دارند. این الکترودها به دلیل انعطاف پذیری بالا و مقاومت در برابر ضربه، به راحتی در تمامی موقعیت ها اعم از افقی، عمودی و … قابل استفاده هستند. سرباره و لایه سرباره روی آنها به راحتی قابل جدا شدن هستند و ایجاد قوس با این نوع الکترود نسبت به الکترودهای پایه آسانتر است. الکترودهای اسیدی خیلی عمیق نفوذ نمی کنند، اما جوش حاصل صاف و براق است. یک مدل قابل توجه از این نوع الکترود 7027 است.

5- الکترودهای اکسیدی

آخرین نوع الکترود MMA با پوشش کامپوزیت از مواد اکسیدی مانند اکسید منگنز، اکسید آهن و سیلیکات ساخته شده است. این نوع الکترود می تواند با جریان متناوب (AC) و جریان مستقیم (DC) کار کند و برای فلزات آهنی و غیر آهنی مناسب است. در حالی که مهره جوش نهایی تولید شده با این محصول یکنواخت و صاف است، سرباره حاصل از الکترودهای اکسید ضخیم و سنگین است و در نتیجه اتصال جوشی با استحکام و مقاومت بالا ایجاد می شود. عملکرد، جنس و ساختار این نوع مشابه الکترودهای پایه است که تفاوت اصلی آن وجود پودر آهن است. به همین دلیل یکی از کدهای الکترودی محبوب که به دو دسته پایه و اکسید تعلق دارد، الکترود 7018 است.

انواع الکترودهای جوشکاری براساس ساخت

طبقه بندی دیگری که ممکن است بلافاصله در هنگام انتخاب مشخص نباشد، اما تأثیر بسزایی در جوشکاری و ساخت صنعتی دارد، انواع الکترودها از نظر ساخت و تولید است. هر کد الکترود را می توان با استفاده از یکی از چهار مکانیسم و روش ساخت تولید کرد و این چهار روش ساخت الکترود می تواند بر سرعت ذوب و انجماد و قدرت الکترود تأثیر بگذارد.

جهت اطلاع از قیمت الکترود کلیک نمایید.

 

الکترودهای چسبان سریع

الکترودهای پرکننده سریع یا گیرش سریع آنهایی هستند که دارای مقدار قابل توجهی مواد پوششی هستند که به آنها اجازه می دهد تا به سرعت اتصالات جوش را پر کنند. دو نوع متداول الکترود در این دسته E6027 و E6028 هستند. الکترودهای پرکننده سریع نقطه ذوب پایین‌تری دارند و با سرعت کمتری به آن می‌رسند، این امر تضمین می‌کند که فرآیند جوشکاری متوقف نمی‌شود و استفاده از آنها در شرایط سریع و چالش برانگیز آسان‌تر می‌شود.

الکترودهای کم هیدروژن

نوعی مکانیسم ساختمانی به نام “هیدروژن کم” وجود دارد که در آن مواد پوشش حاوی نسبت بالایی از کربنات کلسیم، فلوراید کلسیم و کربنات پتاسیم است. این الکترودها به عنوان الکترودهای پایه یا کم هیدروژن نیز شناخته می شوند و در طول فرآیند جوشکاری سطوح پایینی هیدروژن تولید می کنند که منجر به یونیزاسیون بهتر سطح جوش می شود. الکترودهای کم هیدروژن بالاترین شکل‌پذیری و انعطاف‌پذیری را دارند و برای جوشکاری لوله‌ها، سطوح منحنی، صفحات و موارد دیگر ایده‌آل هستند.

الکترودهای انجماد پرشده

الکترودهای Fast-Freeze یا Quick Cooling همانطور که از نامشان پیداست برای خنک کردن سریع حوضچه مذاب پس از جوشکاری طراحی شده اند. رایج ترین مدل های الکترود با استفاده از این مکانیزم ساخت E6010 و E6011 هستند. این الکترودها حداقل سرباره تولید می کنند و سرعت انجماد بالایی دارند که تاثیر مثبتی بر جوشکاری دارد. الکترودهای Fast-Freeze برای جوشکاری نواحی سربار، عمودی، فیله و نقاطی که دسترسی به آن سخت است استفاده می شود. آنها در شرایطی که حوضچه مذاب نیاز به خنک شدن سریع و جامد شدن قبل از تغییر شکل مهره جوش دارد، نقش حیاتی دارند. این الکترودها به ویژه در شرایط اضطراری، ناپایدار و نامتعادل قطعه کار، و همچنین در تعمیرات خودرو و ماشین آلات، از جمله کاربردهای دیگر، ارزشمند هستند.

جهت اطلاع از قیمت الکترود میکا 4 کلیک نمایید.

 

انواع الکترودهای جوش بر اساس جنس مفتول

همانطور که قبلا ذکر شد، الکترود از یک میله فلزی با پوشش تشکیل شده است. جنس این میله نیز در عملکرد آن و کیفیت جوش تاثیر دارد. ماده قطعه کار که قرار است جوش داده شود رابطه مستقیمی با مواد میله الکترود دارد. انواع الکترودهای جوش بر اساس مواد سیم عبارتند از:

الکترودهای فولادی کم کربن

الکترودهای فولاد کربن متوسط

الکترودهای فولادی با کربن بالا

الکترودهای چدنی

الکترودهای فولادی

الکترودهای غیر آهنی

الکترودهای آلیاژی

الکترود 7018

انواع الکترودهای جوش بر اساس ضخامت پوشش

مقدار پوشش مورد استفاده در انواع مختلف الکترودها به نوع ساخت، مواد پوشش و ترجیحات سازنده الکترود بستگی دارد. سیستم تولید الکترود اجازه می دهد تا ضخامت عایق روی میله و پوشش را برای هر مدل و کد الکترود تغییر دهید. چهار مدل ضخامت پوشش استاندارد برای الکترودها وجود دارد که به شرح زیر است:

الکترودهای پوشش نازک

الکترودهای پوشش متوسط

الکترودهای پوشش ضخیم

الکترودهای پوششی بسیار ضخیم

جالب است بدانید: الکترودها نقش مهمی در فرآیند قالب‌گیری تزریقی پلاستیک دارند. کیفیت و جنس الکترودها به طور مستقیم بر کیفیت و قیمت قالب تزریق پلاستیک تاثیر می‌گذارند.

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا