logo
شرکت حامی آلیاژ آسیا (فولاد حامیران)
02163511
02162846000
logo

تفاوت فولاد ضد زنگ 304 و 316

تفاوت فولاد 304 و 316

همانطور که می دانید، فولاد، ترکیبی از آهن و کربن است که براساس معیارها و استانداردهای مختلف به انواع گوناگونی تقسیم می شود. در میان انواع فولادهای آلیاژی، فولاد زنگ نزن یا استنلس استیل، بسیار معروف است و مقاومت خوبی در برابر خوردگی از خود نشان می دهد. فولاد ۳۰۴ و فولاد ۳۱۶ از معروف ترین گریدهای فولاد زنگ نزن میباشند؛ در این مقاله قصد داریم که به خواص و کاربردهای این دو نوع فولاد بپردازیم و تفاوت فولاد 304 با 316 را مورد بررسی قرار دهیم.

جهت اطلاع از قیمت ورق رنگی کلیک نمایید.

مختصری از فولاد 304

فولاد 304، یکی از انواع استنلس استیل است. این گرید که مطابق با استاندارد AISI، ساخته شده در دسته فولادهای زنگ ‌نزن آستنیتی کروم _ نیکل‌ دار قرار دارد. کربن کم و کروم و نیکل بالا، مقاومت به خوردگی این فولاد را نسبت به گریدهای دیگر بالا برده و به همین جهت برای سازه ‌هایی که نیازمند جوشکاری هستند، مناسب است.

فولادهای ضد زنگ‌ آستنیتی به جهت مقاومت به‌ خوردگی و شکل ‌پذیری مطلوب، بیشتر کاربردهای مهندسی دارند. ساختار همگن، چکش ‌خواری عالی و استحکام بالای فولاد 304 موجب عملکرد خوب آن در فرآیندهایی مانند خمکاری، کشش عمیق، شکل ‌دهی سرد و چرخشی و نورد شده است.

از فولاد زنگ‌ نزن 304 در ماشین پیج‌ زنی، میله و لوازم فواره، شافت‌ های ماشین ‌کاری شده، تجهیزات تهیه لبنیات و هم ‌زن ‌ها و شیرهای تجهیزات شیمیایی استفاده می شود.

تفاوت استیل 316

جهت اطلاع از قیمت لوله مانیسمان کلیک نمایید.

مختصری از فولاد 316

فولاد ضد زنگ ۳۱۶ یکی از محصولات متداول فولاد های ضد زنگ است. ویژگی ‌های مکانیکی و فیزیکی آن مانند استیل ۳۰۴ است. این فولاد استقامت کششی، استرس، قابلیت فرم پذیری و جوشکاری در درجه حرارت بالا را دارد.
فولاد 316، در محیط های دارای رطوبت بالا، در معرض نمک ها، اتصالات اسپایدر شیشه ها، اتصالات پایه شیشه ها و … ایده آل است. از این استیل در آزمایشگاه ها، کاربردهای پزشکی، ساختمان های ساحلی و معماری و اتصالات قایق نیز استفاده می شود. این گرید، آلیاژی غیرفعال است، که باعث به حداقل رساندن خطر آلودگی می شود.

فولادهای ضد زنگ مثل استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ مقدار قابل توجهی کروم دارند. کروم عنصری است که به فولاد ضد زنگ مقاومت در برابر خوردگی را می دهد. هر دو این استیل ها معمولا از لحاظ ظاهری بسیار به همدیگر شبیه هستند. هر دو آستنیتی، نگیر و به وسیله عملیات حرارتی سخت نمی شوند. این دو گرید از لحاظ ترکیب شیمیایی و خاصیت قابل قیاس هستند. فقط در استنلس استیل ۳۱۶، عنصر مولیبدن وجود دارد که استیل ۳۰۴ فاقد آن است. از بین فولادهای ضدزنگ، استنلس آستنیتی مقاومت خوبی دربرابر خوردگی دارد.برای اطلاعات بیشتر درباره لوله ها می توانید به مقاله لوله مانیسمان چیست مراجعه نمایید.

تفاوت فولاد 304 با 316

همان‌طور که تا اینجا اشاره شد، هرچند به لحاظ ظاهری این دو استیل شبیه هم هستند، اما به لحاظ وجود ترکیبات مختلف، متفاوت هستند. هر دو به ‌عنوان استیل نگیر شناخته می ‌شوند و از طریق عملیات حرارتی سخت نمی ‌شوند. هر دوی آن ‌ها مقاومت مناسبی در برابر خوردگی، زنگ‌ زدگی و فرسایش دارند؛ اما آن چه باعث تفاوت استیل 304 و 316 شده، حضور عنصری به نام مولیبدن است که در برابر سیالات با خورندگی بسیار بالا از جمله سیالات دارای کلراید مقاوم است. استنلس استیل 304 برای پروژه هایی مورد استفاده قرار می گیرد که سیالات خورندگی بالایی نداشته باشند و البته ورق استیل 304 دارای ظرفیت فرم دهی بالا هستند.

جهت اطلاع از قیمت ورق گالوانیزه کلیک نمایید.

تفاوت فولاد 304 با 316 به لحاظ شیمیایی

طبق آنچه بیان شد؛ فولاد زنگ ‌نزن 304 درصد بالایی کروم و نیکل دارد و میزان کربن آن نسبت به برخی گریدهای گروه 300 استاندارد AISI مانند گرید 301 و 302 پایین است. تفاوت این گروه با فولاد 316 از نظر ترکیب شیمیایی، این است که نوع 304 دارای درصد کروم بالاتر و نیکل پایین‌ تر است و عنصر مولیبدن ندارد.
فولاد ضد زنگ ۳۰۴ شامل ۱۸ درصد کروم، ۸ درصد نیکل است؛ اما گرید ۳۱۶ شامل ۱۶ درصد کروم، ۱۰ درصد نیکل و ۲ درصد مولیبدن است. مولیبدن به منظور استقامت در مقابل فرسودگی حاصل از کلرید به آن افزوده می شود.

از دیگر تفاوت استنلس استیل ۳۰۴ با ۳۱۶ این است که آلیاژ ۳۱۶ در مقابل ۳۰۴ از خواص مکانیکی مطلوب تر، استقامت به فرسودگی بهتر و پایداری در برابر گرما در دماهای بالاتر برخوردار است..

نحوه تشخیص استیل 304 و 316

هر دوی این گریدها، به لحاظ ظاهر و کاربرد بسیار شبیه هم هستند و به وفور در صنایع و پروژه هایی چون؛ صنعت دکوراتیو، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنعت ساخت و ساز و بسیاری موارد دیگر که استحکام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت، ماشین کاری آسان، مدنظر باشد استفاده می شود. اما برای نحوه تشخیص استیل 304 و 316 به دلیل سخت بودن از روش های مختلفی استفاده می شود؛

جهت اطلاع از پروفیل صنعتی کلیک نمایید.

  • برای تشخیص؛ می توان از سمباده استفاده کرد. روی آن را سمباده زده و سپس تمیز کرده و محلولی که دارای 37 درصد هیدروکلریک اسید و 65 درصد اسید نیتریک داشته را روی قطعه 316/304  می ریزیم و اگر از نوع 316 باشد پس از چند دقیقه جای محلول روی قطعه زرد می شود.
  • یکی دیگر از راه های تشخیص این دو فولاد خوردگی آنهاست بطوری که استیل 316 در محیط گاز ترش دوام بیشتری دارد و خوردگی کمتری نسبت به استیل 304 از خود نشان می دهد و دلیل این دوام وجود مولیبدن بیشتر در فولاد 316 می باشد که مقاومت به خوردگی حفره ای را بالا می برد.
  • راه دیگر شناخت این دو فولاد آنالیز شیمیایی می باشد برای اینکار باید قطعات را به آزمایشگاه متالورژی دهید تا مورد آزمایش قرار گیرند. برای این کار کافیست با کارشناسان و متخصصان آزمایشگاه فولاد حامیران تماس بگیرید تا با بهره گیری از دقیق ترین و به روز ترین دستگاه ها، با قیمتی ارزان قطعات فلزی شما را آنالیز کنند.

فیلم آموزشی در مورد آنالیز استیل 304 قسمت اول

درباره پخش ویدیو ورق استیل 304 قسمت اول

فیلم آموزشی در مورد آنالیز استیل 304 قسمت دوم

درباره پخش ویدیو ورق استیل 304قسمت دوم

جهت اطلاع از قیمت تیراهن فایکو کلیک نمایید.

تفاوت اصلی در ورق استیل 304 و 316

ورق‌های استیل 304 و 316 دو نوع استیل زنگ نزن معروف هستند که از هر دو در صنایع مختلف و در کاربردهای متعدد استفاده می‌شود. تفاوت‌های اصلی بین استیل 304 و 316 به عنوان آلیاژهای فولادی به شرح زیر است:
  1. ترکیب شیمیایی:
    • ورق استیل 304: دارای حداکثر 0.08% کربن، 18-20% کروم، و 8-10.5% نیکل می‌باشد. این نوع استیل از جنس آلیاژ Austenitic به شمار می‌رود.
    • ورق استیل 316: حاوی حداکثر 0.08% کربن، 16-18% کروم، 10-14% نیکل، 2-3% مولیبدن و سایر عناصر مانند منگنز و فسفر می‌باشد. استیل 316 نیز جزء آلیاژهای Austenitic است.
  2. مقاومت به خوردگی:
    • ورق استیل 304: مقاوم به خوردگی است و به خصوص در مقابل اسیدهای ضعیف و محیط‌های خلاء عملکرد خوبی دارد. اما در مواجهه با محیط‌های شورابه‌ای (ساحلی) و یا در حضور اسیدهای قوی، ممکن است به مرور زمان خوردگی داشته باشد.
    • ورق استیل 316: این نوع استیل دارای مقاومت به خوردگی بسیار بالاتر است، به‌خصوص در مقابل اسیدهای قوی و شورابه‌های دریا. افزودن مولیبدن به ترکیب استیل 316 باعث افزایش مقاومت به خوردگی در مقابل خوردگی نمکی می‌شود.
  3. مقاومت به دما:
    • ورق استیل 304: مقاومت خوبی در دماهای متوسط دارد و در دماهای بالا ممکن است کارایی کمتری داشته باشد.
    • ورق استیل 316: مقاومت به دماهای بالاتر از استیل 304 دارد و به خصوص در محیط‌های با دماهای بالا یا در معرض حضور اسیدهای حرارتی بهتر عمل می‌کند.
  4. کاربردها:
    • ورق استیل 304: معمولاً در کاربردهایی که نیاز به مقاومت خوب در برابر خوردگی باشد، اما دماها بالا نباشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای انواع مختلفی از تجهیزات خانگی، صنایع غذایی، و ساختمان‌سازی مناسب است.
    • ورق استیل 316: در مواردی که نیاز به مقاومت بسیار بالا به خوردگی، مقاومت به دماهای بالا، و مقاومت به اثرات شورابه‌های دریا داریم، استفاده می‌شود. برای تجهیزات دریایی، تولیدات شیمیایی، و صنایع نفت و گاز مناسب است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا